Το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Και όταν ασκούμαστε, τα επίπεδά του μπορεί να πέσουν αρκετά. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενυδάτωσή μας καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε ημέρας.

Είναι όμως μόνο η κατάποση νερού αρκετή; Και τι δεν πρέπει να επιλέγουμε για να είμαστε πάντοτε σωστά ενυδατωμένοι;

«To drink or not to drink»

Πέραν του νερού που όπως είπαμε είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε και τα ακόλουθα:

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική στο… παρά πέντε: Τι κάνουμε όταν δεν έχουμε χρόνο;

Ηλεκτρολύτες

Το κλειδί για τη διατήρηση υγιών επιπέδων ενυδάτωσης είναι η απορρόφηση των ηλεκτρολυτών. Αυτά είναι ηλεκτρικά φορτισμένα μέταλλα όπως το νάτριο, το χλωρίδιο, το κάλιο και το ασβέστιο.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών και αργότερα μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση του υγρού στο πλάσμα του αίματος και βοηθούν επίσης σε άλλες λειτουργίες όπως η σύσπαση των μυών και η οικοδόμηση των ιστών.

Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε έντονη κόπωση, ζαλάδα και κράμπες. Μπορείτε λοιπόν αναμίξετε:

  • ½ κούπα πορτοκάλι, ¼ κούπας χυμό λεμόνι, 2 κούπες νερό, 2 κ.σ. μέλι, 1/8 κ.γ. θαλασσινό αλάτι.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο έτοιμο αθλητικό ποτό, προσέχοντας την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ή:

  • Πρόσθεστε μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό (εάν η πίεσή σας δεν είναι υψηλή)
  • Πιείτε νερό καρύδας καθώς περιέχει κάλιο και είναι αναζωογονητικό.

 

Τέλος, καταναλώστε γενικά τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μπανάνα, τα φασόλια, το αβοκάντο, η ντομάτα, το πορτοκάλι, η γλυκοπατάτα.

Καφεΐνη

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η καφεΐνη είναι ένα ισχυρό διουρητικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Έρευνες δεν έχουν δείξει καμία διαφορά στην κατάσταση ενυδάτωσης μεταξύ αθλητών που έπιναν καφεϊνούχα ποτά έναντι μη καφεϊνούχων ποτών κατά τη διάρκεια της άσκησης και ότι η πρόσληψη έως και 400 mg/ημέρα δεν προκάλεσε αφυδάτωση.

Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει να πίνετε το πρωί και ένα φλιτζάνι καφέ.

Ενεργειακά ποτά

Πολλά ενεργειακά ποτά περιέχουν άφθονη ζάχαρη. Τι ρόλο παίζει η ζάχαρη στην ενυδάτωση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζάχαρη είναι ένα ωφέλιμο καύσιμο για τη γυμναστική. Το πρόβλημα είναι ότι η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές καταστάσεις για την υγεία, όπως ο προδιαβήτης, η παχυσαρκία, η φθορά των δοντιών και η αφυδάτωση. Χρειαζόμαστε λοιπόν μόνο μια μικρή ποσότητα ζάχαρης, για να ενεργοποιήσουμε το σύστημα συν-μεταφοράς γλυκόζης νατρίου, το οποίο επιταχύνει το νερό και τους ηλεκτρολύτες στα κύτταρα.

Αλκοόλ

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στην ενυδάτωση. Για κάθε ποτό που καταναλώνετε και περιέχει 10 mg καθαρού αλκοόλ, χάνετε περίπου 100 ml υγρών. Μια… καλή λοιπόν βραδινή έξοδος μπορεί να οδηγήσει σε αρκετή απώλεια υγρών ώστε να σας προκαλέσει πονοκέφαλο το επόμενο πρωί, καθώς και άλλα σημάδια αφυδάτωσης.

Όσον αφορά το συνδυασμό λοιπόν του αλκοόλ με τη γυμναστική, δεν θα λέγαμε πως είναι ωφέλιμος, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνεται (αθλούμαστε δεν αθλούμαστε) με σύνεση και μέτρο.