Το ξυπνητήρι σας χτυπάει και προσπαθείτε να βρείτε το κουμπί αναβολής, παρόλο που αποκοιμηθήκατε σε εύλογο χρόνο το προηγούμενο βράδυ. Και συνειδητοποιείτε ότι συνήθως δεν νυστάζετε τόσο μετά από ένα πλήρες οκτάωρο ύπνο. Τι έχει αλλάξει αυτήν την φορά;

Εάν περάσατε τουλάχιστον οκτώ ώρες στο κρεβάτι, αλλά δεν μπορείτε ακόμα να διώξετε την υπνηλία την επόμενη μέρα, οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχει ένας απλός λόγος — και λύση.

#1 Κάνατε έντονη ή πολύωρη γυμναστική

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια σταθερή προπόνηση θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα στο τέλος της ημέρας. Αλλά αν γυμνάζεστε πολύ κοντά στο βραδινό σας ύπνο, είναι πιθανό να τον διαταράξετε.

Διαβάστε επίσης: Φωνή: Γιατί αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε;

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας είναι γεμάτο αδρεναλίνη και μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσει. Ευτυχώς, η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι απλή: Ασκηθείτε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Αλλά αν γυμνάζεστε το πρωί και ο ύπνος σας επηρεάζεται ακόμα το βράδυ, τότε είναι πιθανό να το παρακάνετε στις προπονήσεις σας. Όταν ασκείστε πάρα πολύ ή πολύ έντονα, ασκείτε πίεση στο σώμα σας και αυτό μπορεί να ταράξει τις λειτουργίες του.

Διορθώστε το:‌ Εάν προπονείστε σκληρά το τελευταίο διάστημα, δοκιμάστε να ρίξετε για λίγο την ένταση για να ξεκουραστεί το σώμα σας. Πάρτε μια ή δύο μέρες rest από το γυμναστήριο και δώστε στο σώμα σας επαρκή χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση.

Δοκιμάστε κάποια ελαφριά, επανορθωτική άσκηση, όπως περπάτημα ή γιόγκα.

#2 Καταπολεμάτε κάποιο μικρόβιο

Κοιμηθήκατε οκτώ ώρες και ακόμα αισθάνεστε έντονη κούραση; Υπάρχει περίπτωση να αρρωστήσετε. Όταν πολεμάτε ένα μικρόβιο, ιό ή βακτήριο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται όλη σας την ενέργεια για να αποκρούσει ξένους εισβολείς.

Μπορεί να νιώθετε επιπλέον υπνηλία επειδή το σώμα σας σας αναγκάζει να «ρίξετε » τους ρυθμούς σας ώστε να μπορεί να ανακάμψει και να αυτοθεραπευθεί.

Εκτός από την κούραση, θα έχετε συχνά και άλλα συμπτώματα – όπως βήχα, πονόλαιμο ή καταρροή – όταν βρίσκεστε στα πρώτα στάδια του κρυολογήματος.

Διορθώστε το:‌ Εάν πράγματι δεν αισθάνεστε τόσο καλά, κοιμηθείτε μερικές παραπάνω ώρες μέσα στην ημέρα και κοιμηθείτε νωρίτερα. Όταν είστε ξύπνιοι, αποφύγετε κάθε έντονη δραστηριότητα. Επίσης, φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να θρέψετε το σώμα σας με υγιεινές τροφές.

#3 Κοιμηθήκατε υπερβολικά πολύ

Είναι λογικό οι λίγες ώρες ύπνου να μην ανακουφίζουν την κούραση που αισθάνεστε. Γνωρίζατε όμως ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε;

Πράγματι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε νωθροί και ληθαργικοί. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε απόκλιση από τα κανονικά πρότυπα ύπνου σας μπορεί να διαταράξει τους ρυθμούς του σώματός σας και να μειώσει την ενέργειά σας, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing.

Διορθώστε το:‌ Ακούστε το σώμα σας για να καταλάβετε πόσες ώρες ύπνου είναι ιδανικές για εσάς. Μόλις βρείτε αυτό το γλυκό σημείο, μείνετε σε αυτό, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

#4 Έχετε στρες

Έχετε πολλά στο μυαλό σας τελευταία; Εάν ο εγκέφαλός σας δουλεύει υπερωρίες καθώς το κεφάλι σας ακουμπά το μαξιλάρι, τότε είναι πιθανό ο ύπνος σας να διαταραχθεί. Το άγχος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες διαταραχής του ύπνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Διορθώστε το:‌ Οι ειδικοί συνιστούν τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η καθοδηγούμενη απεικόνιση και η προοδευτική χαλάρωση για να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος της ημέρας για καλύτερο ύπνο και συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής.

#5 Ξυπνήσατε πολλές φορές

Από θορυβώδεις γείτονες έως έναν ανήσυχο σύντροφο που διαρκώς αλλάζει πλευρό, πολλά πράγματα μπορούν να σας αποσπάσουν από τον ποιοτικό βραδινό ύπνο.

Έτσι, ακόμα κι αν είστε στο κρεβάτι για οκτώ ώρες, γυρνώντας και αλλάζοντας στάση, ακόμα και αν δεν το αντιλαμβάνεστε, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν να μην κοιμηθήκατε αρκετά. Στην πραγματικότητα, ο διακεκομμένος ύπνος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος για το σώμα σας όσο και η αϋπνία.

Έρευνα στο Sleep Medicine διαπίστωσε ότι μια ολόκληρη νύχτα διαταραγμένου ύπνου δεν αντιστοιχεί σε περισσότερες από τέσσερις ώρες ύπνου. Επιπλέον, το επαναλαμβανόμενο ξύπνημα μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο εύρος προσοχής και αρνητική διάθεση την επόμενη μέρα.

Διορθώστε το:‌ Η χρήση ωτοασπίδων, μηχανής λευκού θορύβου ή/και μάσκας ματιών στο κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει να απομονώσετε ενοχλητικά φώτα ή και θόρυβο, που διαταράσσουν τον ύπνο σας.