Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι μικροσκοπικές, αλλά προκαλούν αυτό που μερικοί αποκαλούν τον χειρότερο πόνο που έχουν βιώσει ποτέ.

Οι πέτρες είναι στην πραγματικότητα άλατα που δημιουργούν κρυστάλλους και μπορούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία των νεφρών και να σας οδηγήσουν στο νοσοκομείο για να αναζητήσετε ανακούφιση.

Διαβάστε επίσης: Συκώτι: 5+1 τροφές που το θωρακίζουν

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Μπορεί να το έχετε ξανακούσει αυτό, αλλά η πρόληψη της πέτρας στα νεφρά ξεκινά με την ενυδάτωση. Δύο με τρία λίτρα νερό την ημέρα είναι αρκετά για να κρατήσουν τα ούρα καθαρά.

Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά τα περισσότερα υγρά θα βοηθήσουν. Αυτό που δεν βοηθάει είναι σίγουρα τα ποτά με υψηλά επίπεδα φωσφορικού οξέος, που συμβάλλουν στον σχηματισμό της πέτρας.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Μια καλή διατροφή μπορεί να αποτρέψει ένα σωρό παθήσεις και ασθένειες και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Αλλά δίαιτες όπως η DASH, η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, δίνει επίσης έμφαση σε τροφές που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι – δύο από τις ουσίες που βρίσκονται στις πέτρες στα νεφρά.

Εκτός από το να προσέχετε την πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού, δεν πρέπει να τρώτε περισσότερες από δύο μερίδες ζωικής πρωτεΐνης κάθε μέρα. Να θυμάστε: Μια μερίδα είναι το μέγεθος του χεριού σας.

Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού

Αυτή η συμβουλή χρειάζεται επανάληψη – προσέξτε ιδιαίτερα το αλάτι. Πολύ αλάτι στη διατροφή σας σημαίνει περισσότερο αλάτι στα ούρα σας. Αυτό αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου στα ούρα σας και σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Μπορεί να είναι δύσκολο να μείνετε μακριά από το αλάτι, αλλά αν περιορίσετε τα γρήγορα, επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα θα μειώσετε σημαντικά την πρόσληψή του χωρίς να το καταλάβετε.

Τρώτε φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς με μέτρο

Αν και αυτές οι τροφές είναι υγιεινές, έχουν επίσης υψηλά επίπεδα οξαλικών, τα οποία συμβάλλουν στην εμφάνιση λίθων στα νεφρά.Μην αποφεύγετε εντελώς αυτές τις τροφές, απλώς εφαρμόστε μέτρο. Ανακατέψτε τη διατροφή σας. Μην τρώτε τίποτα σε υπερβολικό βαθμό.

Χρειάζεστε και ασβέστιο

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι οι πέτρες στα νεφρά περιέχουν ασβέστιο, το σώμα σας χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 mg κάθε μέρα για να λειτουργεί σωστά.

Σημάδια πέτρας

Ένας στους εννέα ανθρώπους μπορεί να πάθει πέτρα στα νεφρά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και όταν έχετε μία πέτρα στα νεφρά, ο κίνδυνος να έχετε και δεύτερη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια είναι 50%.

Αυτός είναι ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου, ανάμεσα σε άλλους όπως η χρόνια αφυδάτωση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πέτρα στα νεφρά περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στην πλάτη ή στο πλάι.
  • Κοιλιακός πόνος.
  • Πόνος κατά την ούρηση.
  • Αίμα στα ούρα.
  • Πυρετός.
  • Εμετός.