Η hot yoga έγινε γνωστή για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 από τον Bikram Choudhury και έκτοτε επεκτάθηκε σε ποικίλα είδη. Εκτός από τη χαλάρωση των μυών, έρευνες έχουν δείξει ότι η hot yoga μπορεί να μειώσει το άγχος, τον πόνο στη μέση, ακόμη και να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Ωστόσο, παρά τα πολλά οφέλη της, η hot yoga δεν είναι κατάλληλη για όλους. Οι έγκυες και όσοι έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις δεν πρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς να τη δοκιμάσουν.

Διαβάστε επίσης: Καλλισθενική γυμναστική: Το νέο αλλά αρχαίο viral fitness trend

Τα είδη της hot yoga

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους hot yoga είναι:

Bikram

Αναπτύχθηκε από τον Bikram Choudhury τη δεκαετία του 1970 όπως προείπαμε και περιλαμβάνει μια ακολουθία 26 στάσεων σε θερμαινόμενο χώρο.

Hot power yoga

Αυτό το είδος yoga συνδυάζει δύο δημοφιλείς μορφές yoga σε μία: hot yoga και power yoga. Αυτό το είδος γιόγκα επικεντρώνεται στη φυσική κατάσταση και μπορεί να είναι μια πρόκληση ειδικά για τους αρχάριους.

Moksha (ή moda) yoga

Δημιουργήθηκε το 2004 από δύο Καναδούς εκπαιδευτές γιόγκα, τον Ted Grand και την Jessica Robertson. Αυτό το είδος hot yoga περιλαμβάνει 40 διαφορετικές στάσεις βασισμένες στην παραδοσιακή yoga. Ενώ αυτή η μορφή yoga επικεντρώνεται στη φυσική κατάσταση, στόχο έχει επίσης κατά βάση τη μείωση του στρες.

TriBalance hot yoga

Σε αυτόν τον τύπο yoga, η θερμοκρασία τείνει να είναι υψηλότερη αλλά η υγρασία χαμηλότερη. Το TriBalance δεν περιλαμβάνει στάσεις και χρησιμοποιεί χαμηλό φωτισμό για να ενθαρρύνει την εστίαση προς τα μέσα.

Hot yin yoga

Αυτός ο τύπος hot yoga είναι λίγο πιο… δροσερός από τα άλλα. Συνδυάζει τη διαλογιστική προσέγγιση της yin yoga με την hot yoga και περιλαμβάνει λιγότερες στάσεις που διατηρούνται για τρία έως πέντε λεπτά για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση βαθιών ιστών, περιτονίας, συνδέσμων, αρθρώσεων και οστών.

Τα οφέλη της hot yoga σύμφωνα με έρευνες

Τα οφέλη της hot yoga είναι παρόμοια με τα οφέλη της παραδοσιακής γιόγκα. Στην πραγματικότητα, όλες οι μορφές μπορούν να μειώσουν το στρες, τον πόνο στη μέση, να βοηθήσουν στην ανακούφιση από την κατάθλιψη καθώς και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και του μεταβολικού συνδρόμου.

  • Οικοδόμηση δύναμης και οστικής πυκνότητας

Έρευνες για τη Bikram yoga έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη του κάτω μέρους του σώματος, το εύρος της κίνησης και την ισορροπία σας.

  • Καλύτερη ψυχική υγεία

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η Bikram yoga βελτίωσε την ψυχική υγεία και τη συνολική ποιότητα ζωής σε άτομα με τραύματα και επίμονο πόνο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στη σωματική λειτουργία και στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού.

  • Πιο λαμπερή επιδερμίδα

Έρευνες δείχνουν ότι η ολοκλήρωση ενός προγράμματος hot yoga αυξάνει την περιεκτικότητα σε υγρασία στο δέρμα και βελτιώνει την ελαστικότητα και την υφή του. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η hot yoga μπορεί να επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση.

  • Ευελιξία

Μια πιλοτική μελέτη έδειξε ότι η yoga σε σάουνα οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στην ευελιξία των υγιών ηλικιωμένων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρουσίασαν επίσης ήπιες βελτιώσεις στη δύναμη και την ισορροπία τους.

  • Aπώλεια λίπους

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η hot yoga μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση λίπους σε σύγκριση με την παραδοσιακή yoga.

  • Μείωση του άγχους- Καρδιαγγειακή υγεία

Μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η Bikram yoga μπορεί να μειώσει το στρες—ιδιαίτερα σε όσους το βιώνουν καθημερινά. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει το αντιληπτό άγχος και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Τέλος, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη της yoga σε μια τακτική ρουτίνα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Ποιος μπορεί να κάνει hot yoga και ποιος όχι

Αν και η hot yoga προσφέρει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία για τον μέσο ασκούμενο, ενέχει κινδύνους – ιδιαίτερα για τις εγκύους και για άτομα με ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως αρχικά αναφέραμε. Για παράδειγμα, εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα, καρδιαγγειακή νόσο ή δυσανεξία στη ζέστη, θα πρέπει να μιλήσετε οπωσδήποτε με το γιατρό σας πριν αποπειραθείτε να τη δοκιμάσετε.

Μην ξεχνάτε ότι η hot yoga λαμβάνει χώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο αφυδάτωσης και προβλήματα λόγω θερμότητας. Μια μελέτη για τη yoga Bikram διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αυξημένη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Αυτές οι αυξήσεις ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές για τους ερευνητές, δεδομένου ότι οι στάσεις που εκτελούνται σε ένα μάθημα Bikram επικεντρώνονται στην ισορροπία και τη δύναμη παρά στην καρδιαγγειακή προπόνηση – επομένως η υπερβολική ζέστη ήταν αυτή που προκαλούσε αυτές τις αυξήσεις. Ανακάλυψαν επίσης ότι η εφίδρωση των ανθρώπων δεν ήταν αρκετή για να «δροσίσει» το σώμα τους, γεγονός επικίνδυνο για άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας.

Αυτά τα ευρήματα καθιστούν επίσης τη hot yoga ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους που συνήθως συνιστάται να μην συμμετέχουν. Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων στο νευρικό σωλήνα και άλλων δυσπλασιών στα μωρά. Επομένως, σε κάθε περίπτωση, μην κάνετε οτιδήποτε προτού σιγουρευτείτε πως θα είναι ασφαλές και μόνο ωφέλιμο για τον οργανισμό σας.