Η καλλισθενική γυμναστική όχι μόνο δεν είναι καινούργια, αλλά είναι στην πραγματικότητα αρχαία. Ο όρος καλλισθενική προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις για την ομορφιά («κάλλος») και τη δύναμη («σθένος»).

Οι αρχαίοι Έλληνες Σπαρτιάτες έκαναν αυτού του είδους τη γυμναστική ήδη από το 480 π.Χ. Αυτή η «νέα» άσκηση δανείζεται πολλά από την αρχαία, όπως push-ups, pull-ups, αλλά σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

Ορισμένοι αποκαλούν τα στυλ γυμναστικής που είναι δημοφιλή αυτή τη στιγμή «αστική γυμναστική» ή «γυμναστική του δρόμου» επειδή χρησιμοποιούν το είδος των στηριγμάτων που μπορεί να βρείτε σε μια σύγχρονη πόλη – όπως στύλους και παγκάκια.

Διαβάστε επίσης: Weight Lifting: Τα οφέλη του για τις γυναίκες

Το hashtag #calisthenics έχει περισσότερες από 18,5 δισεκατομμύρια – με Β – προβολές στο TikTok και οι δημοφιλείς influencers και εκπαιδευτές της καλλισθενικής έχουν εκατομμύρια followers. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Μερικά από τα σωματικά κατορθώματα που επιτυγχάνουν οι λάτρεις της καλλισθενικής δεν είναι απλώς εντυπωσιακά – φαίνονται σχεδόν εξωπραγματικά.

Τι είναι το νέο calisthenics;

Η καλλισθενική είναι μια προπόνηση υψηλής έντασης που χρησιμοποιεί το βάρος του σώματός σας με ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό. Πολλές ασκήσεις calisthenics είναι καθημερινές προπονητικές κινήσεις που θα κάνατε σε μια ποικιλία προπονήσεων, όπως τα καθίσματα ή τα push-ups, αλλά περιλαμβάνουν και πιο προχωρημένες ασκήσεις όπως τα pull-ups.

Αυτό το είδος προπόνησης περιλαμβάνει ασκήσεις που χρησιμοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως οι γλουτοί και το στήθος. Οι ασκήσεις καλλισθενικής εκτελούνται σε μέτριο ρυθμό με μικρή ανάπαυση μεταξύ των ασκήσεων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του συντονισμού, της ευλυγισίας και της δύναμης.

Τα οφέλη της καλλισθενικής

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η calisthenics έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Μια μελέτη του 2017, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το να κάνετε γυμναστική για οκτώ εβδομάδες θα μπορούσε να βελτιώσει τη στάση του σώματός σας, να σας βοηθήσει να αποκτήσετε δύναμη και να έχει θετικό αντίκτυπο στον ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος).

Και μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η προπόνηση με καλλισθενική γυμναστική θα μπορούσε να βελτιώσει τη δύναμη του άνω μέρους του σώματος.

Ποιοι μπορούν να κάνουν;

Η καλλισθενική είναι μια εξαιρετική επιλογή γυμναστικής για:

  • Άτομα που δεν θέλουν να προπονούνται σε γυμναστήριο – μπορείτε να κάνετε γυμναστική οπουδήποτε!
  • Όσους δεν θέλουν να αγοράσουν ένα σωρό εξοπλισμό – μπορείτε να κάνετε γυμναστική με το βάρος του σώματός σας μόνο!
  • Άτομα που θέλουν να αυξήσουν την αντοχή τους.
  • Άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τη μυϊκή δύναμη.
  • Όσους θέλουν να ενισχύσουν το μεταβολισμό τους.

Πώς γίνεται;

Οι προπονήσεις καλλισθενικής διαρκούν συνήθως 30 έως 40 λεπτά και επικεντρώνονται στην ώθηση, το τράβηγμα και τη χρήση των μυών του κάτω μέρους του σώματος. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε ασκήσεις τύπου calisthenics στο προϋπάρχον στυλ προπόνησης -όπως οι προπονήσεις HIIT ή οι κανονικές προπονήσεις ενδυνάμωσης.

Να θυμάστε ότι πρόκειται για ένα είδος προπόνησης δύναμης. Οπότε το να κάνετε ασκήσεις γυμναστικής κάθε δεύτερη μέρα είναι ένας καλός ρυθμός για να χτίσετε άλιπη μυϊκή μάζα και να βοηθήσετε επίσης στην απώλεια λίπους.