Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι και ορισμένα τυριά, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή πέψη.

Αυτές τις τροφές, βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα και τη συνολική ευεξία σας. Προωθούν μια υγιή ισορροπία ωφέλιμων βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στο μικροβίωμα του εντέρου, μια συλλογή από 100 τρισεκατομμύρια μικροσκοπικά πλάσματα που ζουν στο έντερό σας.

Τα πρεβιοτικά δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά. Οι τροφές με υγιείς ποσότητες φυτικών ινών, όπως τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και ορισμένα λαχανικά, διασπώνται στο σώμα σας για να δημιουργήσουν ουσίες που βοηθούν τα προβιοτικά να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν μέσα στο έντερό σας.

Διαβάστε επίσης: Λειτουργική δυσπεψία: Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να ηρεμήσετε το στομάχι σας

Και τα μεταβιοτικά τι είναι; Ο όρος αυτός αναφέρεται στα «απόβλητα» που μένουν πίσω αφού το σώμα σας χωνέψει τόσο τα πρεβιοτικά όσο και τα προβιοτικά.

Τα υγιή μεταβιοτικά περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Β και Κ, αμινοξέα και ουσίες που ονομάζονται αντιμικροβιακά πεπτίδια και βοηθούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των επιβλαβών βακτηρίων.

Άλλες μεταβιοτικές ουσίες βοηθούν τα υγιή βακτήρια να ανθίσουν. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των χρήσιμων μεταβιοτικών στον οργανισμό σας αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ.

Η επικέντρωση στη λήψη αρκετών τροφών που προάγουν ένα μείγμα υγιών βακτηρίων του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας.

Τι είναι τα μεταβιοτικά;

Τα μεταβιοτικά είναι βιοδραστικές ενώσεις, αποτέλεσμα της διαδικασίας της ζύμωσης που παράγονται από τους μικροοργανισμούς των τροφίμων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιστημονική Ένωση Προβιοτικών και Πρεβιοτικών (ISAPP), μια σαφής διάκριση μεταξύ προβιοτικών και μεταβιοτικών είναι ότι τα προβιοτικά αποτελούνται από ζωντανούς μικροοργανισμούς, ενώ τα μεταβιοτικά είναι μη ζωντανά, αν και εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.

Αν χρησιμοποιήσουμε την αναλογία του εργοστασίου, είναι το τελικό αποτέλεσμα (το «δώρο») που βγαίνει από το εργοστάσιο. Κάθε μεταβιοτικό είναι μοναδικό.

Τα οφέλη των μεταβιοτικών

Όπως και τα άλλα «βιοτικά», τα συγκεκριμένα οφέλη των μεταβιοτικών για την υγεία ποικίλλουν ανάλογα με το μεταβιοτικό που επιλέγεται και την επιστήμη που το υποστηρίζει.

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι δύο βασικά οφέλη μπορεί να σχετίζονται με τα μεταβιοτικά: η διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και η υποστήριξη της καθημερινής υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έχουν ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις και βοηθάνε στην ανακούφιση συμπτωμάτων φλεγμονής. Σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του ατόμου και να αυξήσουν την ισχύ και τη διάρκεια ζωής των ενεργών μικροοργανισμών.

Μια πιλοτική μελέτη σε 80 άτομα με γαστρεντερικές ενοχλήσεις και δυσκοιλιότητα αποκάλυψε ότι μια ημερήσια δόση 500 χιλιοστογραμμαρίων ζυμωμένου EpiCor (ένας τύπος μεταβιοτικού) είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα λόγω αλλαγής της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου.

Που μπορούμε να τα βρούμε;

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως kimchi, kombucha, miso, tempeh, κεφίρ και ψωμί από προζύμι, μπορεί να παρέχουν κάποια από τα οφέλη των μεταβιοτικών. Όμως, τα πραγματικά μεταβιοτικά προσφέρονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω συμπληρωμάτων διατροφής ή εμπλουτισμένων τροφίμων.