Όσοι αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο εποχικές αλλεργίες, τότε είναι εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η επαφή με την γύρη, όπως τα υγρά μάτια, η καταρροή αλλά και το επίμονο φτάρνισμα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η άνοιξη που μπορεί να πυροδοτεί τα συμπτώματά σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε αλλεργίες στα τρόφιμα, αυτά που τρώτε θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα ίδια αλλεργικά συμπτώματα.

Αυτό οφείλεται στο σύνδρομο γύρης-τροφίμων, γνωστό και ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Πρόκειται για αντίδραση υπερευαισθησίας που μπορεί να συμβεί όταν μερικοί άνθρωποι τρώνε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή μπαχαρικά.

Ποιες τροφές «πυροδοτούν» τις εποχικές αλλεργίες;

«Πρόκειται για ένα λάθος στην ταυτότητα» λέει χαρακτηριστικά, ο αλλεργιολόγος δρ Ατούσα Κουρός. «Οι πρωτεΐνες στα κυτταρικά τοιχώματα της γύρης είναι τόσο παρόμοιες βιοχημικά με εκείνες στα κυτταρικά τοιχώματα ορισμένων τροφίμων που το σώμα μπερδεύει την τροφή ως αλλεργιογόνο. Για όσους έχουν εποχικές αλλεργίες, το να τρώνε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είναι σαν να τρώνε μια μπουκιά γύρη» εξηγεί.

Διαβάστε επίσης: Τα ναι και τα όχι για τις αλλεργίες της άνοιξης

Οι τύποι γύρης στους οποίους είστε αλλεργικοί παίζουν ρόλο στις «προβληματικές τροφές». Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, οι πιο κοινές συνδέσεις γύρης/τροφής περιλαμβάνουν:

  • Γύρη σημύδας: μήλο, αμύγδαλο, καρότο, σέλινο, κεράσι, φουντούκι, ακτινίδιο, ροδάκινο, αχλάδι και δαμάσκηνο.
  • Γύρη χόρτου: σέλινο, πεπόνια, πορτοκάλια, ροδάκινα και ντομάτα.
  • Γύρη αμβροσίας: μπανάνα, αγγούρι, πεπόνια, ηλιόσποροι και κολοκυθάκια.

Σημάδια ότι μπορεί να έχετε το σύνδρομο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύριο σύμπτωμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι η φαγούρα στο στόμα ή στο λαιμό με την κατανάλωση διάφορων φρούτων ή λαχανικών, ακόμα και με μερικούς ξηρούς καρπούς, η οποία μπορεί να υποχωρήσει με την λήψη αντιισταμινικού.

Από την άλλη πλευρά, τα συμπτώματα μιας πραγματικής τροφικής αλλεργίας (η οποία διαφέρει από την τροφική ευαισθησία), όπως δερματικά εξανθήματα, κοιλιακές κράμπες, διάρροια, έμετο, ζάλη, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος και πρήξιμο των χειλιών και της γλώσσας, απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα και δεν θα πρέπει να τα αγνοείτε.