Πόσα περιθώρια λάθους έχουμε ως προς τη γυμναστική και τη συνολική φυσική μας κατάσταση; Μάλλον λίγα αφού ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, να μας αποθαρρύνει, ακόμα και να μας κάνει να σταματήσουμε την όποια προσπάθεια. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να απαλλαγούμε από μύθους που μόνο πίσω μας κρατούν και να καταφέρουμε να είναι η ρουτίνα άσκησής μας, βιώσιμη και σταθερή στο χρόνο.

Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε όσον αφορά τη σωματική άσκηση

Μύθος #1 Η μείωση του λίπους σε ένα μόνο σημείο λειτουργεί ένα επικεντρωθείς μόνο σε αυτό

Διαβάστε επίσης: Pilates: Δοκιμάστε την πιο δημοφιλή γυμναστική του Χόλιγουντ

Γεγονός:

Μπορεί να κάνετε προπόνηση κοιλιακών για να χάσετε λίπος στην κοιλιά και να αποκτήσετε γραμμωμένη και επίπεδη κοιλιά. Αλλά, η καύση του λίπους δεν λειτουργεί έτσι…

Δεν μπορείτε να χάσετε λίπος από όποιο μέρος του σώματος θέλετε. Χάνουμε λίπος από όλο το σώμα, όχι μόνο από ένα μέρος και μάλιστα το σημείο του σώματος όπου συσσωρεύεται περισσότερο λίπος είναι συνήθως και το τελευταίο σημείο από το οποίο χάνεται.

Το πού χάνουμε πρώτα λίπος διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, ανεξάρτητα από το πού έχουμε επικεντρώσει την προπόνησή μας.

Μύθος #2: Είσαι πολύ μεγάλος για να κάνεις γυμναστική

Γεγονός:

Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να ασκηθούν νομίζοντας ότι το σώμα τους δεν θα καταφέρει λόγω ηλικίας να ανταποκριθεί. Κι όμως, ακόμα και οι ηλικιωμένοι μπορούν να ασκηθούν και να σηκώσουν βάρη. Απλά, μετά από μια ορισμένη ηλικία, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κανείς γενικά δεν μπορεί απλά να ξυπνήσει μια μέρα και να αποφασίσει να κάνει μια έντονη προπόνηση χωρίς να έχει κάνει ποτέ πριν γυμναστική στη ζωή του. Πρέπει να δίνουμε πάντα στο σώμα μας λίγο χρόνο να προσαρμοστεί σε μια προπόνηση. Να ξεκινάμε αργά και να κάνουμε μικρά βήματα έως ότου το σώμα μας είναι αρκετά ικανό για το κάτι παραπάνω.

Μύθος #3: Χρειάζεσαι μόνο προπόνηση cardio για να χάσεις βάρος

Γεγονός:

Η προπόνηση δύναμης είναι εξίσου σημαντική, για να μην πούμε ακόμα πιο αποτελεσματική αφού η καρδιαγγειακή άσκηση καίει λίπος μόνο ενώ εξασκούμαστε ενώ η προπόνηση ενδυνάμωσης καίει λίπος ακόμα και όταν είμαστε σε κατάσταση ηρεμίας.

Με λίγα λόγια, εάν θέλετε να χάσετε βάρος πιο γρήγορα, συνιστάται ένας συνδυασμός προπόνησης cardio και ενδυνάμωσης. Μπορείτε να κάνετε cardio μέτριας έντασης για 75 λεπτά και προπόνηση δύναμης για 45-60 λεπτά, δύο και δύο φορές την εβδομάδα.

Μύθος #4: Δεν μπορείς να κάνεις γυμναστική όταν έχεις περίοδο

Γεγονός:

Στην πραγματικότητα, η γυμναστική στην περίοδο έχει πολλά οφέλη. Για παράδειγμα, μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, να καταπραΰνει τις κράμπες στο στομάχι και να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Για όσες ανησυχείτε λοιπόν αν είναι ασφαλές να γυμνάζεστε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, ναι, είναι ασφαλές. Ωστόσο, εάν βιώνετε έντονα συμπτώματα, αποφύγετε τις έντονες προπονήσεις και κάντε εκείνο που σας λέει το σώμα σας.