Πολυάριθμες μελέτες, ειδικά την τελευταία δεκαετία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής – από τον κίνδυνο της κακής υγείας της καρδιάς έως ακόμα και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Πώς τους αποφεύγουμε; Πολύ απλά προσθέτοντας βήματα… ζωής στην καθημερινότητά μας.

Όσο περισσότερα βήματα κάνουμε, τόσο λιγότερο καθόμαστε με αποτέλεσμα καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και βελτιωμένα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Μύθοι Vs. Πραγματικότητα

Για να μπείτε στο… ρυθμό της κίνησης

Θέστε μικρούς ημερήσιους στόχους

Η ρύθμιση των καθημερινών σας στόχων μπορεί να σας δώσει την επιπλέον ώθηση που χρειάζεστε όταν αισθάνεστε «δεμένοι» στον καναπέ. Πιο συγκεκριμένα, ο ορισμός ενός νέου «ανοδικού» στόχου κάθε μέρα είναι μια καλή αρχή που μπορεί να καταλήξει σε συνήθεια. Αν χθες κάνατε 200 βήματα, σήμερα προσθέστε 50 περισσότερα, αύριο άλλα 50 και ούτω καθεξής.

Μπορείτε να τα μετράτε μέσω του ρολογιού ή του κινητού σας, αλλιώς με βάση το χρόνο ή την απόσταση που κάνετε. Για παράδειγμα, ένα 10λεπτο σήμερα, μπορεί αύριο να γίνει 15λεπτο και πάει λέγοντας.

Το να θέτουμε γενικά πολύ μεγάλους στόχους τείνει να αποφέρει αποτελέσματα αλλά να μας κουράζει και να τα παρατάμε. Αντίθετα, όταν κάνουμε το κάτι παραπάνω κάθε μέρα, είναι ένα πιο ρεαλιστικό πλάνο που πιθανότατα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα.

Εξερευνήστε τη… γειτονιά

Ακόμη και στη γειτονιά σας που πιθανότατα έχετε ήδη περπατήσει και ξέρετε το περιβάλλον πολύ καλά, είναι δυνατό να κάνετε περισσότερα βήματα αφιερώνοντας χρόνο για να δείτε το τοπίο με μια νέα ματιά και με κάθε λεπτομέρεια.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε νέες διαδρομές και περπατήστε σε δρόμους και μονοπάτια που δεν έχετε ξαναπάει.

Χρησιμοποιήστε υπενθυμίσεις

Όταν χαλαρώνετε ή κάθεστε στο γραφείο, μπορεί να σας είναι δύσκολο να κάνετε ένα διάλειμμα για περπάτημα από μόνοι σας, οπότε… ζητήστε από το τηλέφωνό σας να το κάνει για εσάς. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές που προσανατολίζονται στο να μας θυμίσουν να κινηθούμε.

Με συνέπεια, μπορείτε να φτάσετε στο σημείο όπου το να κινείστε περισσότερο και να κάνετε πιο πολλά βήματα θα σας είναι τόσο φυσικό όσο το βούρτσισμα των δοντιών σας…

Παρκάρετε ακόμα λιγάκι πιο μακριά…

Ανεξάρτητα από το πού ψωνίζετε ή πού δουλεύετε, βρείτε ευκαιρία για περισσότερα βήματα τόσο για να έρθετε όσο και να φύγετε. Αν είναι εφικτό, επιλέξτε να περπατήσετε για να κάνετε τις δουλειές σας αντί να πάρετε το αυτοκίνητο εξαρχής. Και αν η διαδρομή περιλαμβάνει μάλιστα ένα όμορφο τοπίο, τότε αυτό να είστε σίγουροι πως είναι μια μεγάλη ώθηση για την ευημερία σας.

Ακόμη και σε αστικές περιοχές, η ύπαρξη μερικών δέντρων ή άλλων φυσικών στοιχείων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα, βελτιώνει την ψυχική υγεία και ενισχύει ακόμη και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ευχάριστοι περισπασμοί

Το να αποσπάτε ευχάριστα την προσοχή σας ενώ περπατάτε είναι μια εξαιρετική στρατηγική για να επεκτείνετε τη δραστηριότητά σας. Θέλετε να κάνετε κάποια τηλεφωνήματα; Kάντε μερικά βήματα ενώ μιλάτε ή ακούστε μουσική ή γενικά ό,τι άλλο θα σας άρεσε να κάνετε ενώ περπατάτε.