Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 462 εκατομμύρια άτομα επηρεάζονται από διαβήτη τύπου 2, που αντιστοιχεί στο 6,28% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και ένα τακτικό πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας, πρόκειται για αποτελεσματικές μεθόδους που συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείρισή του. Ωστόσο, ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε γυμναστική με στόχο τις μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα;

Σε ανάλυση της μελέτης Look AHEAD, ερευνητές από το Κέντρο Διαβήτη Brigham and Joslin διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν σωματικά δραστήριοι το απόγευμα είχαν μεγαλύτερες μειώσεις του σακχάρου στο αίμα από εκείνους που ήταν πιο δραστήριοι άλλες ώρες της ημέρας.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για όσους έχουν διαβήτη

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε εάν η σωματική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας συσχετίστηκε με μεγαλύτερη βελτίωση στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που ήταν σωματικά δραστήριοι το απόγευμα είχαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις μετά από ένα χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Ο “σιωπηλός” Διαβήτης τύπου 1.5

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Diabetes Care.

«Σε αυτή τη μελέτη, είδαμε ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 είχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στον έλεγχο της γλυκόζης όταν ήταν πιο δραστήριοι το απόγευμα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Jingyi Qian, PhD, από το Division of Sleep and Circadian Disorders στο Μπρίγκαμ.

«Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική, αλλά αυτό που προσθέτει η μελέτη μας είναι η σημαντικότητα του χρόνου ως παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την δράση της γυμναστικής» συμπληρώνει.

Οι γιατροί συνιστούν στα άτομα με διαβήτη να έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα για να διαχειρίζονται καλύτερα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να θέσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαταραχής της όρασης και νεφρικής νόσου.

Ποια ένταση είναι η κατάλληλη;

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα φυσικής δραστηριότητας από το πρώτο και το τέταρτο έτος της μελέτης Look AHEAD, η οποία περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 2.400 συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευή καταγραφής για τη μέτρηση της φυσικής δραστηριότητας.

Όταν η ομάδα των Brigham and Joslin εξέτασε τα δεδομένα από το έτος 1, διαπίστωσαν ότι όσοι ασχολούνταν με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα το απόγευμα είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Κατά τη σύγκριση των δεδομένων από το έτος 4, η απογευματινή ομάδα διατήρησε μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, η απογευματινή ομάδα είχε επίσης τις μεγαλύτερες πιθανότητες να σταματήσει τα φάρμακά της για τη μείωση της γλυκόζης/διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα Brigham and Joslin σημειώνει ότι η μελέτη τους έχει περιορισμούς. Για παράδειγμα, η μελέτη τους βασίζεται στην παρατήρηση και δεν μετρά άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν, όπως ο ύπνος και η διατροφή

Σε μελλοντικές μελέτες, η ομάδα μπορεί να δοκιμάσει τα ευρήματά της πειραματικά για να διερευνήσει τους υποκείμενους μηχανισμούς που μπορεί να εξηγήσουν γιατί η ώρα της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.