Είναι κακό για την ποιότητα του ύπνου σας, είναι ενοχλητικό για τον σύντροφό σας και είναι ίσως «δελεαστικό» να διαγράψετε το ροχαλητό ως ένα πρόβλημα για το οποίο δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα…

Όσον αφορά την υγεία, ορισμένα προβλήματα μπορούν να εκδηλωθούν μέσω του ροχαλητού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ροχαλητό είναι πάντα λόγος ανησυχίας. Ουσιαστικά, είναι μια ένδειξη ότι οι αεραγωγοί σας δεν λειτουργούν σωστά – είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα – καθώς τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στη μύτη σας γεμίζουν όταν ξαπλώνετε.

Διαβάστε επίσης: Κάνει η άσκηση κακό σε όσους έχουν άσθμα;

Γιατί ροχαλίζουμε;

Όλοι μπορεί να ροχαλίσουμε περιστασιακά:

  • Ένα κρυολόγημα μπορεί να εμποδίσει περαιτέρω τις ρινικές οδούς μας.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες της γλώσσας και του λαιμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο… θορυβώδη ύπνο από το συνηθισμένο.
  • Το κάπνισμα είναι επίσης μια κοινή αιτία ροχαλητού καθώς οδηγεί σε φλεγμονή στους ιστούς του ανώτερου αεραγωγού.

Τι γίνεται όμως αν ροχαλίζετε συνέχεια;

Το ροχαλητό μπορεί να κατακερματίσει τον ύπνο, στερώντας σας τα πλήρη οφέλη αποκατάστασης, αλλά είναι και το πιο κοινό σύμπτωμα μιας κοινής πάθησης που ονομάζεται αποφρακτική υπνική άπνοια (O.S.A.). Ο αεραγωγός καταρρέει στιγμιαία λόγω αδύναμων, βαριών ή χαλαρών μαλακών ιστών. Σημαίνει ότι το σώμα σας σταματά να αναπνέει προσωρινά, κάτι που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Ένα δυνατό ροχαλητό μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερη αντίσταση στη ροή του αέρα, αλλά πιο ανησυχητικά είναι σημεία και συμπτώματα όπως ο πνιγμός ενώ κοιμάστε, τα απροσδόκητα ξυπνήματα στη μέση της νύχτας και η ακόλουθη αίσθηση κόπωσης την επόμενη ημέρα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το ροχαλητό είναι ένα σύμπτωμα κακής δομής και λειτουργίας των αεραγωγών και είναι μια κατάσταση που τείνει να επιδεινώνεται με την ηλικία λόγω παραγόντων όπως ορμονικές αλλαγές και αύξηση βάρους.

Εάν ήδη ροχαλίζετε περιστασιακά, η αλλαγή από τον ύπνο ανάσκελα στον ύπνο στο πλάι μπορεί να σας βοηθήσει. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν επίσης ότι τα ρινικά σπρέι τους βοηθούν. Εάν τα προβλήματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, η μυολειτουργική θεραπεία – ασκήσεις που εκπαιδεύουν τους μύες γύρω από το πρόσωπο, το στόμα και τη γλώσσα – μπορεί να βοηθήσει σε ήπιες περιπτώσεις ή να λειτουργήσει παράλληλα με θεραπείες για πιο σοβαρές.

Μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν οδοντιατρικές συσκευές  (μασελάκια) που συγκρατούν την κάτω γνάθο σε θέση που αποθαρρύνει το ροχαλητό.

Για τα περισσότερα άτομα που υποφέρουν από μέτρια ή σοβαρή υπνική άπνοια, η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η συνεχής θετική πίεση των αεροφόρων οδών (continuous positive airway pressure [CPAP]). Διεθνώς έχει επικρατήσει η χρήση ειδικών συσκευών (μάσκες C PAP ή Bi PAP), που προσαρμόζονται στο στόμα και τη μύτη και διοχετεύουν αέρα όταν σημειώνεται διακοπή της αναπνοής. Αν και οι ασθενείς συχνά δυσανασχετούν με την ιδέα να φορέσουν μάσκα για να κοιμηθούν, η θεαματική βελτίωση της κατάστασή τους, με τη συνακόλουθη ενεργητικότητα που νιώθουν στη διάρκεια της ημέρας, τους πείθει να συμμορφωθούν με τη χρήση της. Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν χάπια για την αντιμετώπιση της ημερήσιας υπνηλίας, αλλά η αγωγή αυτή δεν λύνει το πρόβλημα.

Για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να κριθεί τέλος αναγκαία η χειρουργική επέμβαση.

Συνολικά, τι πρέπει να προσέχετε

Η καλύτερη λύση τελικά είναι πάντοτε η πρόληψη: η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η διατήρηση των μυών του πυρήνα σας σε φόρμα, η καλή διατροφή, η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος βοηθούν σημαντικά.

Φυσικά, ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα σε περίπτωση που το ροχαλητό σας είναι επίμονο και διαταράσσει ανησυχητικά την καθημερινότητά σας.