Αν και το σώμα μας βασίζεται στην καρδιά για την εύρυθμη λειτουργία του, μπορεί να μην αντιληφθούμε το πρόβλημα κατά την εμφάνισή του. Τα πρώιμα σημάδια καρδιακών παθήσεων είναι συχνά ασαφή, όπως η κόπωση, μπορεί να σχετίζονται με άλλους παράγοντες, όπως η καούρα ή μπορεί να φαίνεται ότι δεν συνδέονται με την καρδιά σας, όπως τα προβλήματα στα ούλα.

«Η καρδιά, όπως όλα τα όργανα, χρειάζεται οξυγόνο το οποίο λαμβάνει μέσω του αίματος και ενός καναλιού αρτηριών. Όταν υπάρχει φραγμένη αρτηρία ή όταν η καρδιά δεν μπορεί να παρέχει περισσότερο αίμα, το αποτέλεσμα είναι κακή ροή αίματος και οξυγόνου στο υπόλοιπο σώμα», εξηγεί ο δρ Σατζί Μπουσρί, καρδιολόγος με έδρα την Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης: Χρόνια ημικρανία: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Έτσι, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα, ακριβώς επειδή καρδιά αποτελεί το κέντρο των λειτουργιών του. «Η καρδιά είναι ο κινητήρας του σώματος. Εάν επιβραδύνει, έχει βραχυκύκλωμα ή βουλώσει, ο κινητήρας αποτυγχάνει να αποδώσει» λέει χαρακτηριστικά ο δρ Σατζί Μπουσρί.

Όπως εξηγεί, πολύ πριν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων υπάρχουν ανεπαίσθητες ενδείξεις που μπορεί να μας προειδοποιούν ότι έχει έρθει η ώρα για έλεγχο από έναν ειδικό. Οι πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις περιλαμβάνουν:

#1 Ροχαλίζετε

Πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν κάθε τόσο, αλλά το τακτικό (και δυνατό) ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι υπνικής άπνοιας, μια διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από παύσεις στην αναπνοή, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Johns Hopkins Medicine.

Αν και τα άτομα με υπνική άπνοια δεν το συνειδητοποιούν, μπορεί να σταματήσουν να αναπνέουν έως και 20 ή 30 φορές την ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, συχνά λαχανιάζοντας ή ρουθουνίζοντας όταν αρχίσουν να αναπνέουν ξανά.

Αυτές οι παύσεις συνήθως δεν ξυπνούν το άτομο, αλλά το άτομο που κοιμάστε μαζί μπορεί να παρατηρήσει αυτό το μοτίβο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η υπνική άπνοια είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό και υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία ασκούν επιπλέον στρες στην καρδιά σας.

#2 Έχετε ξαφνικά λιγότερες τρίχες στα πόδια

Η τριχόπτωση είναι συχνά ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Τα μαλλιά αρχίζουν φυσικά να αραιώνουν καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, η τριχόπτωση στα πόδια, μπορεί να είναι σημάδι περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD) ή κακής κυκλοφορίας που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στα πόδια και τις πατούσες, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η περιφερική αρτηριακή νόσος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας και εγκεφαλοαγγειακής νόσου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Άλλα συμπτώματά της περιλαμβάνουν λείο, λαμπερό δέρμα και πιο δροσερή θερμοκρασία δέρματος. Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης πόνο στα πόδια τους όταν περπατούν, μυϊκή αδυναμία και κρύα ή μουδιασμένα δάχτυλα των ποδιών.

#3 Είστε διαρκώς εξαντλημένοι

Είναι εύκολο να υποθέσει κανείς ότι τα πεσμένα επίπεδα ενέργειας είναι συνέπεια του πολυάσχολου και γρήγορου τρόπου ζωής. Ωστόσο «όταν ο καρδιακός μυς ή οι βαλβίδες αρχίζουν να υπολειτουργούν, μπορεί να θεωρήσουμε ότι τα συμπτώματα είναι απλώς κούραση» αναφέρει ο δρ Σατζί Μπουσρί.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, εάν κοιμάστε όσο πρέπει και ξεκουράζεστε αλλά παρά ταύτα αισθάνεστε κόπωση, ίσως είναι καλύτερο να το τσεκάρετε.

#4 Έχετε ζαλάδες συχνά

Η κακή κυκλοφορία του αίματος καθιστά δύσκολο να εισέλθει αρκετό αίμα στον εγκέφαλο και το εσωτερικό αυτί σας (που διατηρεί την αίσθηση της ισορροπίας σας), σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Εάν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αίμα εκεί που χρειάζεται, μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, ζαλάδα ή αστάθεια όταν στέκεστε, ακόμα και να λιποθυμήσετε.

#5 Έχετε πόνο, κάψιμο ή σφίξιμο στο στήθος

Θα μπορούσε να είναι καούρα αλλά και μπορεί και να μην είναι. «Όταν οι αρτηρίες είναι φραγμένες , μπορεί να εκδηλωθούν αργά ως ασαφείς πόνοι γύρω από το στήθος, το χέρι, το λαιμό και την πλάτη», αναφέρει ο δρ Σατζί Μπουσρί.

Για αυτό και είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε πόνους και ενοχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του στήθους, ειδικά αν τα παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε είδους άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας.

Συμπτώματα όπως πόνος, κάψιμο ή σφίξιμο πρέπει πάντα να ελέγχονται από τον γιατρό σας.

#6 Τα ούλα σας αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας

Παρατηρείτε ότι τα ούλα σας ματώνουν όλο και συχνότερα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή κάνετε οδοντικό νήμα; Εάν ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ουλίτιδας (φλεγμονής των ούλων) ή περιοδοντίτιδας, η οποία σχετίζεται με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση.

Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί προτείνουν να μην παραλείπετε το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο, που θα μπορούσε να σας καθοδηγήσει για να βελτιώσετε την στοματική σας υγεία.

#7 Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι υψηλότερος από τον κανονικό

Για να μετρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό ηρεμίας, τοποθετήστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σας στον καρπό σας κάτω από τον αντίχειρά σας ή στη μία πλευρά του λαιμού σας για να βρείτε τον σφυγμό σας. Μετρήστε τον αριθμό των παλμών για 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε αυτόν τον αριθμό επί δύο για τη βαθμολογία σας ανά λεπτό (bpm), λένε οι ειδικοί από το Harvard Health Publishing.

Εάν έχετε 60 έως 100 bpm (και ιδανικά κάτω από 90 bpm), είναι ένδειξη ότι ο καρδιακός σας μυς λειτουργεί καλά. Οτιδήποτε υψηλότερο από αυτό (ή πολύ υψηλότερο από το κανονικό για εσάς) αξίζει να το αναφέρετε στον επόμενο έλεγχο με τον γιατρό σας.