Η απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει μόνο με τα τρόφιμα και το αν θα είναι light, πολύ απλά γιατί δεν εξαρτάται αποκλειστικά από έναν παράγοντα. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συνηθειών υγιεινού τρόπου ζωής που πρέπει να συνδυάζονται και να εφαρμόζονται σε τακτική βάση.

Τι γνωρίζουμε για τα light προϊόντα

Τα ελαφριά τρόφιμα και ροφήματα έχουν μειωμένη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχά τους. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στην καταστολή των λιπών και την προσθήκη ζάχαρης. Η ζάχαρη είναι απαραίτητη για την αύξηση της γευστικότητας του φαγητού αφού, χωρίς την παρουσία λιπιδίων, πιθανότατα δεν θα τρωγόταν εύκολα.

Αν και το συνολικό ενεργειακό περιεχόμενο τέτοιων προϊόντων είναι χαμηλότερο, οι επιπτώσεις τους στο σώμα μπορεί είναι χειρότερες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα απλά σάκχαρα επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και το μεταβολισμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Bioscience. Επομένως, όσο λιγότερο τα καταναλώνουμε στη διατροφή μας, τόσο το καλύτερο.

Διαβάστε επίσης: 5 μύθοι για τα φρούτα που μπορούν να σας εμποδίσουν να χάσετε βάρος

Όταν ο στόχος είναι να χάσουμε βάρος, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή και στην ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που τρώμε, καθώς αυτά τείνουν να επηρεάζουν τις «δαπάνες» του σώματος και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια.

Τα προϊόντα light δεν είναι πάντα υγιεινά

Εκτός του ότι πολλά έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σε ζάχαρη, είναι σύνηθες τα ελαφριά προϊόντα να έχουν μια δόση πρόσθετων συστατικών. Αυτά τα πρόσθετα έχουν σκοπό τη βελτίωση της γεύσης και τη διατήρηση των προϊόντων. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνονται τελικά στην ομάδα των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων.

Τα περισσότερα πρόσθετα τροφίμων είναι ασφαλή για την υγεία μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επίσης μέρος αυτής της ομάδας και η κατανάλωσή τους είναι αμφιλεγόμενη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology, αυτή η κατηγορία ουσιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη βιοποικιλότητα της μικροχλωρίδας. προκαλώντας βλάβη. Oι αλλαγές στο προφίλ της μικροχλωρίδας μπορεί να προκαλέσουν τελικά δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Επιλέξτε έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής

Αντί να επιλέγετε ελαφριά προϊόντα, είναι πιο αποτελεσματικό να υιοθετήσετε έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής για να χάσετε βάρος. Η σωματική άσκηση, η καλή βραδινή ξεκούραση και η πρόσληψη φρέσκων τροφών αντί για βιομηχανικά επεξεργασμένων, είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε τα περιττά κιλά.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η σήμανση των προϊόντων ως light μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές. Ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι το φαγητό έχει πολύ λίγες θερμίδες και ότι μπορεί να φάει όσο θέλει χωρίς καμία επίπτωση.

Εν κατακλείδι, η αύξηση ή η απώλεια βάρους είναι φανερό πως υπερβαίνει μια απλή μαθηματική μέτρηση σχετικά θερμίδων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο, όπως η μεταβολική ευελιξία, η ποιότητα της ανάπαυσης και η ορμονική ισορροπία. Επομένως, καλό θα ήταν να δείτε την όλη διαδικασία σφαιρικά και όλα θα λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.