Η ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με πονοκεφάλους ή μπορεί να είναι έναυσμα για πονοκέφαλο. Οι διαταραχές του πονοκεφάλου μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ξηροφθαλμία. Υπάρχουν όμως αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το ένα προκαλεί το άλλο; Ή μήπως έχουν μια κοινή αιτία που είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί;

Συμπτώματα ξηροφθαλμίας

Μερικά συμπτώματα ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ή «κάψιμο» στο μάτι
  • Πίεση στο μάτι
  • Μια αίσθηση ότι υπάρχει κάτι κολλημένο στο μάτι
  • Συχνό ανοιγοκλείσιμο των ματιών
  • Ευαισθησία στο φως
  • Θολή όραση
  • Κόπωση των ματιών

Τα άτομα με πονοκεφάλους μπορεί να διαπιστώσουν ότι ο πονοκέφαλος εμφανίζεται πριν αισθανθούν τα μάτια τους ξηρά, περίπου την ίδια στιγμή που τα μάτια αρχίζουν να είναι ξηρά ή μετά από μια περίοδο ξηροφθαλμίας.

Διαβάστε επίσης: Χρόνια ημικρανία: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Οι πονοκέφαλοι γενικά προκαλούν πόνο στο κεφάλι, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που σχετίζονται με τα μάτια και την όραση.

Για παράδειγμα, οι πονοκέφαλοι ημικρανίας μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στο φως ή ασυνήθιστες οπτικές αισθήσεις. Επίσης, οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο (σουβλιές) πίσω από το ένα μάτι.

Μπορεί η ξηροφθαλμία να προκαλέσει πονοκεφάλους;

Μια σειρά από μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ των πονοκεφάλων ημικρανίας και ξηροφθαλμίας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 σε 14.329 ενήλικες διαπίστωσε ότι το 14,4% των ατόμων που παρουσίασαν ημικρανία ανέφεραν διάγνωση ξηροφθαλμίας, σε σύγκριση με το 8,2% που δεν παρουσίασαν ημικρανικούς πονοκεφάλους.

Επίσης, το 22% των συμμετεχόντων στη μελέτη που παρουσίασαν πονοκεφάλους ημικρανίας ανέφεραν συμπτώματα ξηροφθαλμίας, σε σύγκριση με το 15,1% που δεν είχαν ιστορικό ημικρανίας.

Μια άλλη του 2019 που περιελάμβανε 72.969 συμμετέχοντες βρήκε μια παρόμοια σύνδεση. Σε αυτή τη μελέτη, τα άτομα που εμφάνισαν πονοκεφάλους ημικρανίας είχαν 1,42 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν διάγνωση ξηροφθαλμίας από εκείνους που δεν είχαν.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη μια αιτιολογική σχέση μεταξύ των πονοκεφάλων ημικρανίας και της ξηροφθαλμίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σαφές εάν η ημικρανία προκαλεί ξηροφθαλμία, εάν η ξηροφθαλμία προκαλεί ημικρανία ή εάν κάποιος άλλος παράγοντας εξηγεί τη σύνδεση.

Τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να έχουν ένα ευρύ φάσμα πυροδοτήσεων. Για ορισμένους, η καταπόνηση των ματιών ή η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι ένα έναυσμα.

Είναι επίσης πιθανό οι δύο αυτές καταστάσεις να μοιράζονται το ίδιο έναυσμα.

Πιθανές σχέσεις μεταξύ ξηροφθαλμίας και πονοκεφάλων

Αθροιστικές κεφαλαλγίες

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι σοβαροί πονοκέφαλοι που συνήθως επηρεάζουν τη μία πλευρά του κεφαλιού. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πόνο ή μια αίσθηση «μαχαιρώματος» μέσα ή ακριβώς πίσω από το μάτι. Έτσι, μπορεί να το μπερδέψουν με την ξηροφθαλμία ή να πιστεύουν ότι η ξηροφθαλμία προκαλεί τον πόνο.

Νόσος του Sjörgen

Το Sjörgen είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, που σημαίνει ότι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί σε υγιείς ιστούς. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή δακρύων, οδηγώντας σε ξηροφθαλμία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο και ένταση στις αρθρώσεις, καθώς και πονοκεφάλους.

Καταπόνηση των ματιών

Η καταπόνηση των ματιών μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή κούραση, όπως προείπαμε, στα μάτια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το αποδίδουν σε ξηροφθαλμία. Τα άτομα με καταπόνηση των ματιών μπορεί επίσης να εμφανίσουν πονοκεφάλους και άλλους τύπους μυϊκής έντασης, όπως πόνο στον αυχένα, ειδικά αν κάθονται σε μια θέση και κοιτάζουν τον υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

*Εν κατακλείδι

Αν και μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ξηροφθαλμία και πονοκεφάλους ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η θεραπεία του ενός θα θεραπεύσει ή θα ανακουφίσει το άλλο.

Όταν ένα μόνο έναυσμα προκαλεί και τα δύο, η έκθεση σε μια οθόνη όλη μέρα, τότε η αποφυγή αυτού και τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βοηθήσουν και τα δύο.

Είναι δυνατό να αποφευχθούν οι πονοκέφαλοι και η ξηροφθαλμία κρατώντας ένα ημερολόγιο με τους ερεθισμούς σας και, στη συνέχεια, αφαιρώντας ή αποφεύγοντάς τους. Εάν για παράδειγμα έχετε διαπιστώσει ότι η αφυδάτωση και η καταπόνηση των ματιών σας προκαλούν τόσο πονοκεφάλους όσο και ξηροφθαλμία, πιείτε περισσότερο νερό και ξοδέψτε λιγότερη ώρα μπροστά στις οθόνες.

Ο γιατρός σας είναι τελικά εκείνος που θα σας συστήσει τις κατάλληλες θεραπείες και θα διασφαλίσει δεν υπάρχει κάποια σοβαρή υποκείμενη πάθηση.