Πολλά τρόφιμα έχουν τροποποιηθεί με τρόπους που στην πραγματικότητα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο και επιβαρύνουν τις συναισθηματικές διατροφικές μας συνήθειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τα αγοράζετε εντελώς, αλλά το μέτρο μπορεί να κάνει πολύ καλό στο σώμα σας. Ακολουθούν 4 συστατικά τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεται:

1. Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG)

Προστιθέμενο σε πολλά αρωματισμένα τρόφιμα, το MSG ανταγωνίζεται το πάγκρεάς σας ώστε να εκλύει περισσότερη ινσουλίνη – ένας ορμονικός «καταρράκτης» που σας κάνει να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι.

Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα: Το κορυφαίο φρούτο για να τα καταφέρετε

Το MSG έχει συνδεθεί με τον διαβήτη και την παχυσαρκία και θεωρείται ακόμη και διεγερτοτοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη υπερδιέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο.

2. Εξευγενισμένο αλεύρι

Η λέξη «ραφιναρισμένο» ή «εξευγενισμένο» στο αλεύρι αναφέρεται σε μια διαδικασία τροποποίησης κατά την οποία αφαιρούνται το πίτουρο και το φύτρο, επιτρέποντας στα προϊόντα να παραμείνουν στα ράφια περισσότερο χρόνο. Αλλά αφαιρούνται επίσης οι φυσικές βιταμίνες, τα μέταλλα και οι φυτικές ίνες.

Το επεξεργασμένο αλεύρι, κυρίως το λευκό αλεύρι, ανεβάζει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ανεβάζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης και στη συνέχεια τα κάνει να καταρρεύσουν. Αυτή η αντίδραση σας κάνει να πεινάτε πολύ γρήγορα, γεγονός που εξηγεί γιατί μπορεί να νιώθετε ότι θέλετε να ξαναφάτε αμέσως μετά από ένα κουλούρι ή μια φέτα ψωμί του τοστ.

3. Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη λειτουργεί στον οργανισμό με πολύ παρόμοιο τρόπο με το ραφιναρισμένο αλεύρι. Στέλνει το σάκχαρο στο αίμα σας στα ύψη και στη συνέχεια το κάνει να πέσει λίγο αργότερα, εντείνοντας την επιθυμία σας για ζάχαρη.

Μόλις αρχίσετε να την τρώτε, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε, επειδή δημιουργεί μια σπίθα ενέργειας στο σώμα σας λόγω της απελευθέρωσης ντοπαμίνης. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι επιβραδύνει την απελευθέρωση της της ορμόνης που σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι.

4. Γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη του σιταριού που υπάρχει συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα φλεγμονώδης σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων λόγω των ιδιοτήτων της που μοιάζουν με ζάχαρη όταν εξευγενίζεται, και είναι επίσης ερεθιστική για το έντερο.

Ένας καλός κανόνας είναι να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη για ένα μήνα. Δείτε πώς αισθάνεστε και σημειώστε αν ελέγχετε καλύτερα τις λιγούρες σας.

Εντάξτε περισσότερες πολυφαινόλες στη διατροφή σας

Οι πολυφαινόλες είναι ένα είδος μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχουν ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Είναι σημαντικές για τον καθαρισμό των αιμοφόρων οδών και των τοξινών μας και αποτελούν το κλειδί για τον έλεγχο της πείνας και της επιθυμίας για ανθυγιεινά τρόφιμα γεμάτα πρόσθετα.

Οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να μειώσουν και να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μερικές τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είναι:

  • Αβοκάντο
  • Μούρα
  • Μπρόκολο
  • Κεράσια
  • Πιπεριές τσίλι
  • Εσπεριδοειδή
  • Καφές
  • Λιναρόσποροι
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Σκόρδο
  • Όσπρια
  • Μάνγκο
  • Ξηροί καρποί
  • Ελιές
  • Κρεμμύδια
  • Ρίγανη, καθώς και πολλά άλλα βότανα και μπαχαρικά
  • Κολοκύθα
  • Σπανάκι
  • Πράσινο τσάι