Τα άτομα που πάσχουν από ημικρανία έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν φτάσουν στην ηλικία των 60 ετών, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Επιπλέον, οι γυναίκες που βιώνουν αυτούς τους εξουθενωτικούς πονοκεφάλους μπορεί επίσης να έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ερευνητές στη Δανία ανακάλυψαν ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες που υποφέρουν από ημικρανίες διαθέτουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης: Αϋπνία: Αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ως ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο χαρακτηρίζεται η διακοπή της αρτηριακής παροχής αίµατος σε ένα τµήµα του εγκεφάλου. Αυτό οφείλεται σε απόφραξη των µεγάλων αρτηριών προς τον εγκέφαλο ή των µικρών αρτηριών εντός του εγκεφάλου από κάποιον θρόμβο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου – όπου μια αρτηρία στον εγκέφαλο διαρρηγνύεται – φαίνεται να είναι μοναδικός για τις γυναίκες.

Η μελέτη

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Σεσίλια Χ. Φούγκλσανγκ του Πανεπιστημίου του Άαρχους, εξηγεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει τον αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου που πλήττει κυρίως τις νεαρές γυναίκες.

Αλλά παρέμενε ασαφές αν οι γυναίκες με ημικρανίες έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό το ερώτημα αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της νέας έρευνας.

Η ομάδα της Δρ Φούγκλσανγκ διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη εθνική μελέτη των ιατρικών αρχείων της Δανίας από το 1996 έως το 2018, για άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών. Εντόπισαν άνδρες και γυναίκες με ημικρανίες με βάση τα αρχεία συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Σε αντίθεση με προηγούμενα ευρήματα, η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι και τα δύο φύλα με ημικρανίες πριν την ηλικία των 60 είχαν εξίσου αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με ημικρανίες μπορεί επίσης να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σύγκριση με τους άνδρες που πάσχουν από ημικρανίες και τον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο PLoS Medicine, υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις ημικρανίες, μια πάθηση που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.