Ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό μετά από την παρατεταμένη «πείνα» κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σύμφωνα με μελέτες το απαραίτητο «καύσιμο» που ο οργανισμός μας χρειάζεται ώστε να είναι ακμαίος και υγιής όλη μέρα.

Η παράλειψη του πρωινού στον απαιτητικό και ως επί το πλείστον καθιστικό τρόπο ζωής σήμερα μπορεί να φαίνεται σαν… μέτρο εξοικονόμησης χρόνου ή ακόμα και σαν ένας τρόπος μείωσης της πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο, όπως είπαμε, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το θρεπτικό πρωινό επιβάλλεται να είναι ένα αδιαπραγμάτευτο μέρος της καθημερινότητάς μας αν επιδιώκουμε μια πιο υγιεινή και κατ’ επέκταση μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος και πέψη: Βελτιώστε τα άμεσα με αυτές τις τροφές

Τα οφέλη του πρωινού για τη συνολική μας υγεία

Το πρωινό γεύμα:

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Μετά από πολλές ώρες ύπνου με άδειο στομάχι, το σώμα μας χρειάζεται να αναπληρώσει τα επίπεδα ενέργειας. Ένα πρωινό με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται το σώμα για να ενεργοποιηθούν οι μεταβολικές του διαδικασίες.

Το θρεπτικό πρωινό είναι η πηγή ενέργειας που μας κάνει πιο παραγωγικούς και συγκεντρωμένους όλη την ημέρα.

Ενισχύει την πνευματική απόδοση

Το πρωινό παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση πρωινού μπορεί να βοηθήσει στον εφοδιασμό του εγκεφάλου με γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειάς του, η οποία βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της μνήμης και της συνολικής πνευματικής απόδοσης.

Η παράλειψη του πρωινού από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο εύρος προσοχής, δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και μειωμένη εγρήγορση.

Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό, δίνετε στον εγκέφαλό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί τα βέλτιστα και να είστε σε θέση, μεταξύ άλλων, να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις.

Φροντίζει τη σιλουέτα μας

Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα στις προσπάθειές μας για τη διαχείριση του βάρους.

Φτάνοντας στη δουλειά με άδειο στομάχι, είναι πιο πιθανό να πεινάσετε τόσο ώστε να καταλήξετε στην υπερκατανάλωση και σε ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων. Επιπλέον, η πείνα μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, καθιστώντας δυσκολότερη την καύση θερμίδων.

Λαμβάνοντας τα θρεπτικά συστατικά που μας λείπουν

Το πρωινό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να καταναλώσετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σας.

Η συμπερίληψη μιας ποικιλίας ομάδων τροφίμων στο πρωινό γεύμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και άπαχες πρωτεΐνες, διασφαλίζει ότι λαμβάνετε μια ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Ξεκινάμε τη μέρα μας δυναμικά

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού επηρεάζει τις συνολικές διατροφικές μας συνήθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα θρεπτικό γεύμα στέλνετε το μήνυμα στον εγκέφαλο και το σώμα σας ότι προτεραιότητα έχει η υγεία και η ευεξία σας. Έτσι, είναι πιο πιθανό να αντισταθείτε σε ανθυγιεινούς πειρασμούς.

Δίνοντας λοιπόν στο πρωινό προτεραιότητα, βάζετε τελικά τα θεμέλια για έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής.