Ζάχαρη δεν είναι μόνο η κρυσταλλική μορφή της που προσθέτουμε σε τρόφιμα και ροφήματα. Υπάρχει σε έναν μεγάλο αριθμό έτοιμων συσκευασμένων προϊόντων. Εξού και είναι δύσκολο να ελέγξουμε την κατανάλωσή της.

Μετριάζοντας ωστόσο την ποσότητα που καταναλώνουμε. μειώνεται ταυτόχρονα και η ποσότητα των απλών σακχάρων που προσλαμβάνουμε και που μόνο κενές θερμίδες μας προσφέρουν. Λιγότερη ζάχαρη σημαίνει καλύτερη συνολική υγεία και εντέλει, μια καλύτερη ζωή.

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Ποια μας χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα;

«Γλυκαθείτε» αλλιώς…

Με φρούτα

Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, τα φρούτα δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή. Τα φυσικά σάκχαρα δε που περιέχουν τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή όταν μας πιάνει λιγούρα για κάτι γλυκό.

Πέραν από ολόκληρα, μπορείτε να τα καταναλώσετε ως smoothies αλλά και ως φυσικούς χυμούς και φυσικά να τα προσθέσετε σε πολλά πιάτα.

Έχετε επίσης ποτέ σκεφτεί τον… πουρέ μπανάνας; Οι ώριμες μπανάνες είναι αρκετά γλυκιές και μπορούν να γλυκάνουν κάθε συνταγή, πέραν του γιαουρτιού και των δημητριακών σας.

Και αποξηραμένα…

Τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης αποτελούν ακόμα μια καλή επιλογή για να αποφύγετε τη ζάχαρη, είτε τα καταναλώσετε σκέτα είτε σαν μέρος ενός σνακ.

Αλλά και με χουρμάδες

Ένα φυσικό προϊόν που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στις συνταγές σας είναι οι χουρμάδες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, χαλκό και άλλα ιχνοστοιχεία.

Προσθέτοντας λίγη κανέλα

Περισσότερη κανέλα στη διατροφή μας, λιγότερη επιθυμία για ζάχαρη, λένε οι ειδικοί.

Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό συμβάλλει στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία μας για γλυκές τροφές.

Ρίξτε ένα κουταλάκι κανέλα στον πρωινό σας καφέ, σε σάλτσες, στο γιαούρτι, ακόμα και σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Και φυσικά με μέλι

Το μέλι περιέχει κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και φυσικά μπορεί να γλυκάνει τους γευστικούς μας κάλυκες. Μια μόνο κουταλιά είναι αρκετή για να εκπληρώσει αυτό το σκοπό.

Εκτός από τη γλυκύτητά του, έχει αξιόλογες ιδιότητες που μπορούν να προλάβουν ή να ανακουφίσουν κοινές παθήσεις. Το μέλι:

  • Είναι αντιμικροβιακό (αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων, μυκήτων, ιών και παρασίτων).
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση του βήχα και του πονόλαιμου.
  • Βοηθά στην επούλωση και την πρόληψη μολύνσεων σε πληγές και μικρά εγκαύματα.
  • Η σύνθεσή του το καθιστά ένα ισχυρό φυσικό δυναμωτικό.
  • Είναι μια φυσική πηγή βιταμινών και μετάλλων.