Η κακή ποιότητα του αέρα εκτιμάται ότι προκαλεί 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και μειώνει τη ζωή εκατομμυρίων υγιών ανθρώπων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα και όταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι «ασφαλή» μπορεί να βλάψουν την καρδιά σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2), που εκπέμπεται κυρίως από τα αυτοκίνητα, σε εννέα πόλεις των ΗΠΑ για 15 χρόνια. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια τα συνέκριναν με τα ποσοστά νοσηλείας για καρδιακή προσβολή, επιτρέποντάς τους να διαχωρίσουν οποιαδήποτε πιθανή σχέση.

Καθώς η συγκέντρωση του ρύπου αυξανόταν, αυξανόταν και ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών, μόλις 60 λεπτά μετά την αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: 4 υγιεινά ροφήματα που μπορείτε να πίνετε καθημερινά

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξήθηκε όταν τα επίπεδα NO2 ήταν χαμηλότερα από τα τρέχοντα όρια των ΗΠΑ των 100 μερών ανά δισεκατομμύριο (ppb). Αυτό το όριο σημαίνει ότι για κάθε δισεκατομμύριο μονάδες αέρα, 100 μονάδες NO2 θεωρούνται αποδεκτές.

Αυτά είναι σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ηνωμένου Βασιλείου για τον αέρα, σύμφωνα με τα οποία η ωριαία συγκέντρωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 μικρογραμμάρια NO2 ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m³), με τα 100 ppb NO2 να ισοδυναμούν με 191 μg/m³.

Πώς βλάπτει η ατμοσφαιρική ρύπανση την καρδιά;

Μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά από την οδική κυκλοφορία, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Αυτό συμβαίνει επειδή η εισπνοή ρύπων – που μπορεί να είναι τόσο μικροί που ταξιδεύουν βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος – μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά, αναγκάζοντάς την να εργαστεί πιο σκληρά από το κανονικό.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε εμφανίζεται ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων μετά την έκθεση στη ρύπανση και πόσο διαρκεί. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια χρησιμοποίησε δεδομένα για τις ωριαίες συγκεντρώσεις NO2 για πόλεις στην πολιτεία της Νέας Υόρκης μεταξύ 2000 και 2015.

Η μελέτη περιελάμβανε επίσης δεδομένα νοσηλείας για 8,9 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 350.000 που υπέστησαν καρδιακή προσβολή. Οι μέσες ωριαίες συγκεντρώσεις NO2 ήταν περίπου 23,3ppb. Αλλά κάθε αύξηση κατά 10 ppb φαίνεται να έχει αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών κατά 0,2%. Και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν υψηλότερος την πρώτη ώρα έκθεσης, όταν αυξήθηκε κατά 0,21%.

Ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος για έξι ώρες μετά τις αυξήσεις των επιπέδων NO2 σε όλες τις πόλεις ενώ παρέμεινε υψηλός για έως και 24 ώρες σε ορισμένες.