Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι χρειάζεστε να κοιμάστε περίπου οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αλλά εάν σας παίρνει αρκετή ώρα για να καταφέρετε να αποκοιμηθείτε, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο ύπνου σας, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία σας.

Από την άλλη πλευρά το να κοιμάστε απευθείας μόλις το κεφάλι σας αγγίξει το μαξιλάρι μπορεί επίσης να μην είναι τόσο καλό. Είναι στην πραγματικότητα φυσιολογικό να χρειάζεται λίγος χρόνος για να αποκοιμηθείτε την νύχτα, αναφέρει ο Δρ Μπραντ Ράπερ, γιατρός με έδρα το Ντάλας του Τέξας.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά; Τι λέει η επιστήμη

Αλλά ο χρόνος που χρειάζεστε για να τα καταφέρετε μας δίνει μια εικόνα για τα επίπεδα της συνολικής σας ευεξίας.

Ποιο είναι το φυσιολογικό

Ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται συνήθως δέκα με είκοσι λεπτά για να αποκοιμηθεί, αναφέρουν οι ειδικοί. Εάν σας παίρνει λιγότερο τότε είναι πιθανό να είστε υπερβολικά κουρασμένοι ενώ εάν σας παίρνει περισσότερο, πιθανότατα αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο.

Τι δείχνει για την υγεία σας εάν σας παίρνει γρήγορα ο ύπνος

Εάν σας παίρνει ο ύπνος σε λιγότερο από πέντε λεπτά είναι μια ένδειξη κόπωσης, αναφέρουν οι ειδικοί από την Κλινική του Κλίβελαντ. Η στέρηση ύπνου είναι ο πιο πιθανός ένοχος, που σημαίνει ότι γενικά δεν κοιμάστε αρκετά, αλλά λιγότερο συχνά, θα μπορούσε να είναι σημάδι διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού.

Τι συμβαίνει εάν αργείτε

Εάν χρειάζεστε περισσότερα από είκοσι με τριάντα λεπτά για να αποκοιμηθείτε, αυτό είναι συνήθως σημάδι αϋπνίας. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο στρες, την ένταση, την κατάθλιψη ή ακόμα και τον χρόνιο πόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ένοχος μπορεί να είναι μια διαταραχή ύπνου όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Πώς θα βελτιώσετε τους… «χρόνους» σας

Εάν σας παίρνει περισσότερο χρόνο για να κοιμηθείτε από όσο θα θέλατε, ξεκινήστε ελέγχοντας τις συνήθειες και την ρουτίνα που έχετε πριν τον ύπνο. Συχνά μικρές αλλαγές μπορεί να κάνουν αισθητή διαφορά για να κοιμάστε καλύτερα.

Μερικές από τις συμβουλές των ειδικών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περιλαμβάνουν:

  • Διατηρήστε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης: Η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος διευκολύνει τον ύπνο.
  • Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας σκοτεινή, ήσυχη και άνετη: Κλείστε στόρια και κουρτίνες και ρυθμίστε την θερμοκρασία ώστε να είστε άνετα και δροσερά. Το μπλε φως από το τηλέφωνο ή το tablet σας μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους, για αυτό αφήστε τα εκτός. Αντί για scrolling, δοκιμάστε μια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως το journaling, μια ήπια ρουτίνα yoga ή το διάβασμα του αγαπημένου σας βιβλίου.
  • Αποφύγετε να τρώτε αργά: Προσπαθήστε να φάτε το βραδινό σας νωρίς και προσέξτε την μερίδα σας.
  • Προσέξτε την καφεΐνη: Ελέγξτε τα ροφήματα που καταναλώνετε κατά την διάρκεια της ημέρας και ειδικά λίγο πριν τον ύπνο, μιας και μπορεί να περιέχουν καφεΐνη, που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
  • Κάντε γυμναστική: Το να είστε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα. Αν προτιμάτε να γυμνάζεστε το βράδυ, δεν πειράζει. Απλώς φροντίστε να έχετε τουλάχιστον μία ώρα κενό για να μπορείτε να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε για τον ύπνο σας.