Ανησυχείτε ότι το πολυάσχολο καθημερινό σας πρόγραμμα βλάπτει την υγεία σας; Ευτυχώς, το να κάνετε γυμναστική μόνο το Σαββατοκύριακο, έχει κι αυτό τα οφέλη του.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA, διαπίστωσε ότι αν ασκείστε για 150 λεπτά μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να αποκομίσετε παρόμοια οφέλη για την καρδιά με εκείνους που γυμνάζονται περίσσοτερες φορές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για τους «Weekend Warriors» ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώθηκε κατά 27% και ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας κατά 38%. Για τα άτομα που ασκούνταν περισσότερες από δύο ημέρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 35% και 36%, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Ορθοστασία: Δοκιμάστε αυτές τις διατάσεις αν είστε όλη μέρα στο… πόδι

Ο Δρ Πάτρικ Έλινορ, συν–συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής επικεφαλής της καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τονίζει ότι ο στόχος είναι να φτάσετε τα 150 λεπτά μέτρια έως έντονη δραστηριότητα την εβδομάδα. Δεν έχει τόση σημασία πώς θα μοιράσετε το χρόνο σας.

Προηγούμενες έρευνες συνάδουν με τα νέα ευρήματα

Τον Μάρτιου του 2023, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν 8.000 βήματα (περίπου 3 χιλιόμετρα) την ημέρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα απολαμβάνουν σχεδόν τα ίδια οφέλη για την καρδιαγγειακή τους υγεία, με τα άτομα που το κάνουν σχεδόν κάθε μέρα.

Μάλιστα, η προσέγγιση των «Weekend Warriors» μπορεί να «παρέχει ουσιαστική προστασία από τον καρδιαγγειακό θάνατο και την πρόωρη θνησιμότητα», αναφέρουν.

Εφόσον επιτυγχάνετε τη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, ο τρόπος με τον οποίο το κάνετε δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, επιβεβαιώνει εν λόγω μελέτη.

Φυσικά, το πόσο συχνά και πόσο έντονα προπονείστε εξαρτάται από τους συγκεκριμένους στόχους υγείας σας. Γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης για εσάς.