Η κόκκινη και ζουμερή ντομάτα, πρωταγωνιστεί χρόνια στις σαλάτες μας και φτιάχνει τις πιο νόστιμες σάλτσες. Όμως εκτός από βασικό συστατικό στην κουζίνα, είναι και πολύτιμη για την υγεία μας.

Αυτό που κάποτε θεωρήθηκε δηλητηριώδης καρπός και χρησιμοποιούνταν μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς, σήμερα είναι, βάσει επιστημονικών ερευνών, ένας ανεκτίμητης αξίας θυσαυρός θρεπτικών συστατικών.

Πώς ή ντομάτα προστατεύει την καρδιά σας

Το λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα, έχει σημαντικά καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Πιο γερή με αβοκάντο – Πώς θα το βάλουμε στην διατροφή μας

Τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, διαβήτη και εγκεφαλικό.

Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition τον Μάρτιο του 2022.

Παλαιότερη μελέτη βρήκε ότι η σάλτσα ντομάτας εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο μειώνει τη χοληστερόλη και τους βιοδείκτες φλεγμονής.

Στα ευεργετικά οφέλη της ντομάτας συγκαταλέγεται η δράση της έναντι της αθηροσκλήρωσης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο κάλιο, στη βιταμίνη Β6, στη νιασίνη και στο φυλλικό οξύ που περιέχει.

Επίσης, η βιταμίνη Β6 και το φυλλικό οξύ απαιτούνται για τη μετατροπή της επικίνδυνης ουσίας ομοκυστεΐνης σε άλλα αβλαβή μόρια. Η ομοκυστεΐνη έχει βρεθεί ότι καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων και έχει συσχετιστεί άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων.

Τα μικρόβια στο έντερό μας την αγαπούν

Μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες μπορεί ενισχύσει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να διατηρήσει την πέψη πιο ισορροπημένη και να μειώσει την φλεγμωνόδη αντίδραση, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Biology (Basel) τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένα υγιές, ποικιλόμορφο μικροβίωμα έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανοσίας και της πρόληψης ασθενειών.

Κάθε φορά που ο μεταβολισμός μας είναι στα «κάτω» του ερχόμαστε αντιμέτωποι με ενοχλήσεις, όπως κατακράτηση υγρών, το φούσκωμα και το πρήξιμο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει λύση και αυτή είναι η ντομάτα.