Το περπάτημα είναι γενικά μια άσκηση χαμηλής έντασης που θα λέγαμε πως τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει σε δημοτικότητα. Άλλωστε, μπορεί να γίνει παντού και με το ρυθμό που ο κάθε ένας επιθυμεί για τον εαυτό του. Επίσης, δεν είναι λίγες οι έρευνες που υποστηρίζουν τα πολλά οφέλη του, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, ακόμη και η βελτίωση της διάθεσης και η ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Φυσικά, δεν χρειάζεται κάθε βόλτα με τα πόδια να μετατρέπεται σε προπόνηση και μάλιστα έντονη. Ωστόσο, αν θέλετε να αυξάνετε πού και πού τη δυσκολία, παρακάτω θα βρείτε τους κατάλληλους τρόπους για να το κάνετε…

Διαβάστε επίσης: Επίπεδη κοιλιά: Τα κορυφαία tips για να την αποκτήσουμε

Ενισχύοντας το ρυθμό μας

Περπατήστε με τη σωστή ένταση

Κρατήστε έναν σταθερό, γρήγορο ρυθμό, τον οποίο και να μπορείτε να διατηρήσετε αλλά και να μην σας είναι πολύ εύκολος.

Χρησιμοποιήστε το «τεστ ομιλίας» ως τρόπο μέτρησης της έντασης. Θα πρέπει να μπορείτε να μιλήσετε περπατώντας, αλλά όχι να τραγουδήσετε. Να κάνετε ολοκληρωμένες προτάσεις, αλλά να σας κόβετε ελαφρώς η ανάσα.

Προσθέστε αντίσταση

Προσθέτοντας βάρος στη βόλτα σας, προσθέτετε αντίσταση. Έτσι, αυξάνετε τον καρδιακό σας ρυθμό και βελτιώνετε τη συνολική καρδιαγγειακή σας υγεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάρη χειρός, καρπού ή αστραγάλου αλλιώς πιο απλά ένα ζυγισμένο γιλέκο. Κατανέμει το βάρος πιο ομοιόμορφα με αποτέλεσμα να μην καταπονεί τις αρθρώσεις των αστραγάλων και να αποφεύγεται ο κίνδυνος τραυματισμών.

*Βεβαιωθείτε ότι φοράτε πάντα καλά αθλητικά παπούτσια ώστε να διανύετε αποστάσεις χωρίς πόνους.

Αλλάξτε την ταχύτητά σας ανά διαστήματα

Ενσωματώνοντας μερικά πιο γρήγορα διαστήματα στην προπόνησή σας, ο καρδιακός σας ρυθμός θα μεταβάλλεται με αποτέλεσμα καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μεγαλύτερο «κάψιμο» θερμίδων. Με αυτόν τον τρόπο, η προπόνησή σας μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά ο μεταβολισμός σας θα παραμένει αυξημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιλέξτε ανηφορικές διαδρομές

Μελέτες που δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά «Journal of Exercise Nutrition and Biochemistry» και «European Journal of Applied Physiology» έδειξαν ότι η προπόνηση σε υψόμετρο μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία παρέχουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η ποσότητα οξυγόνου που καταναλώνει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνεται, γεγονός που βελτιώνει την αντοχή.

Αναπνεύστε από τη μύτη

Αναπνέετε από τη μύτη σας και όχι από το στόμα ενόσω περπατάτε. Έτσι, «προκαλείτε» το νευρικό σας σύστημα και καταβάλλετε περισσότερη προσπάθεια για να καταναλώσετε την ίδια ποσότητα οξυγόνου που θα κάνατε αναπνέοντας από το στόμα.

Η ρινική αναπνοή μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή αλλά με την πάροδο του χρόνου η αναπνοή σας θα γίνει πιο ελαφριά και πιο αποτελεσματική.

Περπατήστε στην άμμο

Και κάντε το ξυπόλητοι. Η αντίσταση της άμμου αναγκάζει το σώμα και ειδικά τα πόδια να εργαστούν σκληρότερα. Δεν είστε σε κάποια παραλία με άμμο; Δοκιμάστε να περπατήσετε μέσα στο νερό που προσθέτει αντίσταση χωρίς να επηρεάζει τις αρθρώσεις σας. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με το περπάτημα σε διάφορες επιφάνειες, όπως γρασίδι ή χώμα.