Ανεξάρτητα από τα κιλά, τους στόχους και τον δείκτη μάζας σώματος, οι δυνατοί κοιλιακοί είναι πάντα… «χρήσιμοι», μιας και συμβάλλουν στην καλύτερη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και της σταθεροποίησης του πυρήνας, σύμφωνα με τους fitness experts.

Ο δυνατός πυρήνας «θωρακίζει» την ευάλωτη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και συμβάλλει στην μετάδοση της δύναμης μεταξύ του άνω και του κάτω μέρους του σώματος, που σημαίνει ότι κάθε κίνηση γίνεται ευκολότερη, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.

Διαβάστε επίσης: Περπάτημα: Έτσι θα προσθέσετε ένταση για μεγαλύτερα οφέλη

Κι ενώ σίγουρα, οι κοιλιακοί είναι εντυπωσιακοί από καθαρά αισθητική άποψη, είναι δύσκολο να «εμφανιστούν» αλλά και να τους διατηρήσουμε.

Οι κοιλιακοί «φτιάχνονται» στην… κουζίνα

Πρώτα απ ‘όλα, οι τονισμένοι μυς σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος απαιτούν δύο πράγματα: Αφενός την ύπαρξη άπαχου μυϊκού ιστού (τους μυς σας δηλαδή) και το σχετικά χαμηλό επίπεδο σωματικού λίπους για να αποκαλυφθούν οι μυς σας.

Για να το κάνετε αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε από την δημιουργία ενός ήπιου ενεργειακού ελλείμματος (να «καίτε» δηλαδή περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε) και να τρώτε αρκετή πρωτεΐνη για να διατηρήσετε τον άπαχο μυϊκό ιστό.

Για να δημιουργήσετε το θερμιδικό έλλειμμα μπορείτε επίσης να αυξήσετε την σωματική σας δραστηριότητα, προκειμένου να «καίτε» περισσότερες θερμίδες. Μπορείτε για παράδειγμα να ανεβείτε από τις σκάλες, αντί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ ή να αυξήσετε τον χρόνο που περπατάτε. Ένας καλός στόχος είναι μεταξύ 7.500 και 10.000 βήματα την ημέρα.

«Κλειδί» η γυμναστική με αντίσταση

Το ενεργειακό έλλειμμα θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το συνολικό μας βάρος αλλά για να τονίσουμε τους κοιλιακούς μας, θα πρέπει να διατηρήσουμε τον μυϊκό ιστό του σώματος.

Η τόνωση μπορεί να γίνει μέσω της γυμναστικής με αντιστάσεις, καθώς συμβάλλει στην μείωση του σωματικού λίπους και στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας. Στόχος θα πρέπει να είναι οι τρεις προπονήσεις με αντιστάσεις την εβδομάδα για να είστε σε καλή φόρμα.

Κοιλιακοί 360 μοιρών

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι κοιλιακοί δεν αποτελούνται μόνο από το λεγόμενο «six pack» (ορθό κοιλιακό) μυ που τείνει να «τραβά» όλη την προσοχή. Μην ξεχνάτε τους πλάγιους και τους κάτω κοιλιακούς που πρέπει να γυμνάζετε εξίσου. Για αυτό εκτός από τα κλασικά ροκανίσματα, ενσωματώστε στην προπόνησή σας πλάγιες σανίδες.