Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα από τα πιο συχνά μυοσκελετικά προβλήματα της σύγχρονης καθημερινότητας. Το λεγόμενο «tech neck», ο πόνος δηλαδή που εκδηλώνεται στον αυχένα μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της χρόνιας πίεσης που ασκούμε στην περιοχή καθώς κοιτάζουμε συνεχώς προς τα κάτω είτε στον υπολογιστή είτε στο κινητό.

Μήπως καθίσατε στο ρεύμα και κρυώσατε ή πιαστήκατε; Ίσως και να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε θέσεις που καταπονούν τον αυχένα διαβάζοντας, βλέποντας τηλεόραση ή ακόμη και ξαπλώνοντας σε λάθος μαξιλάρι.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Πώς επηρεάζεται από το binge-watching;

Οποιοδήποτε από τα μέρη του αυχένα, οι μύες, τα νεύρα, τα οστά (σπόνδυλοι), οι αρθρώσεις και οι δίσκοι μεταξύ των οστών, μπορούν να προκαλέσουν δισκαμψία και πόνο στην περιοχή. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τα άβολα και επίπονα συμπτώματα πρέπει πρώτα να καταλάβετε από που προέρχονται.

Μυϊκός πόνος

Ο πόνος στους μύες του αυχένα και των ώμων μπορεί να εμφανιστεί ως απόκριση στην υπερπροσπάθεια ή σε παρατεταμένη σωματική ή συναισθηματική καταπόνηση. Οι μύες του αυχένα μπορεί να αναπτύξουν σκληρούς κόμπους που είναι ευαίσθητοι στο άγγιγμα.

Μυϊκός σπασμός

Πρόκειται για ένα ξαφνικό, ισχυρό σφίξιμο των μυών του αυχένα. Ο αυχένας σας μπορεί να πονάει σε σημείο που να μην μπορείτε να γυρίσετε το κεφάλι σας. Όταν ξυπνάτε σε αυτή την κατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα η αιτία είναι ο μυϊκός σπασμός.

Αυτό μπορεί να προκύψει από μυϊκό τραυματισμό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αντίδραση σε κάποιο πρόβλημα με το δίσκο ή το νεύρο της σπονδυλικής στήλης ή ακόμη και σε συναισθηματικό στρες. Ορισμένες φορές, μπορεί να μην υπάρχει σαφής αιτία.

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος που σχετίζεται με τον αυχένα γίνεται συχνότερα αισθητός στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στο άνω μέρος του αυχένα. Είναι, συνήθως, αποτέλεσμα μυϊκής έντασης ή σπασμού. Ένας τέτοιος πονοκέφαλος είναι συνήθως αμβλύς ή επώδυνος και όχι οξύς. Η κίνηση του αυχένα σας τον επιδεινώνει.

Πόνος στις αρθρώσεις

Συχνά, περιγράφεται ως βαθύς ή αιχμηρός και επιδεινώνεται αν γείρετε το κεφάλι σας προς την προσβεβλημένη πλευρά. Ο πόνος μπορεί να φτάνει μέχρι τον ώμο και το άνω μέρος της πλάτης. Μπορεί ο πόνος να είναι πιο έντονος το πρωί ή μετά από περίοδο αδράνειας.

Πόνος στα νεύρα

Ο ερεθισμός ή το τσίμπηματων σπονδυλικών νεύρων προκαλεί πόνο που μπορεί να είναι οξύς και έντονος αλλά όχι συνεχόμενος. Ανάλογα με το νεύρο που εμπλέκεται, ο πόνος μπορεί να διαπερνά το χέρι ή ακόμη και την παλάμη.

Πόνος στα οστά

Ο πόνος και η ευαισθησία στους αυχενικούς σπονδύλους είναι μια πιο σπάνια κατάσταση που χρειάζεται ιατρική φροντίδα, επειδή μπορεί να σηματοδοτεί ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.