Εάν περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας σας καθισμένοι, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας διατάσεις για τα ισχία και τους γοφούς, προκειμένου να αποφύγετε τη δυσκαμψία. Αν σας βασανίζει ο πόνος, το «περιστέρι» είναι η κατάλληλη κίνηση για εσάς.

Όπως και οι περισσότερες στάσεις της γιόγκα, μπορεί να χαλαρώσει το σώμα σας και να σας ανακουφίσει από την ένταση και το στρες. Επιπλέον, αυξάνει την ευλιγισία σας και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Πόνος στην πλάτη: Έτσι θα δυναμώσετε τη σπονδυλική σας στήλη

Αν την κάνετε τακτικά, θα παρατηρήσετε βελτίωση στη στάση του σώματος, τη διάθεση, το άγχος και την ισορροπία. Παράλληλα, μέσω της ευελιξίας στους γοφούς μειώνετε τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμού, ενώ θα μπορείτε να εκτελείτε καθημερινές εργασίες με περισσότερη ευκολία.

Η στάση «περιστέρι» (pigeon pose)

Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι μπροστά.

Σταυρώστε το πόδι σας και καθίστε στον αριστερό μηρό σας, με την αριστερή φτέρνα να αγγίζει το δεξί σας ισχίο.

Τεντώστε το δεξί πόδι πίσω.

Κατά την εκπνοή, σκύψτε προς τα εμπρός τεντώνοντας τα χέρια σας μπροστά.

Κρατήστε το στήθος σας ακουμπισμένο στο μαξιλάρι.

Κρατήστε τη θέση για 10 δευτερόλεπτα και εισπνεύστε και περπατήστε πίσω με τα χέρια σηκώνοντας τον κορμό σας.

Μεταβείτε στο άλλο πόδι και επαναλάβετε την ίδια στάση.

Τι να προσέξετε αν κάθεστε για πολλές ώρες

Όταν κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε προβλήματα στις αρθρώσεις του ισχίου. Το παρατεταμένο κάθισμα μπορεί να προκαλέσει μυϊκή εκφύλιση και πόνο όχι μόνο στους γοφούς μας, αλλά και στην πλάτη και τον λαιμό μας.

Μπορείτε να το καταπολεμήσετε κάνοντας συνειδητές προσπάθειες να στέκεστε όρθιοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που θα ενεργοποιήσει ξανά τους μύες και θα κάνει το αίμα να ρέει. Επίσης, προσέξτε πώς κάθεστε.

Το να σταυρώνετε τα πόδια σας ή να κάθεστε πάντα με ένα πορτοφόλι σε μια τσέπη, μπορεί να πιέσει την άρθρωση και να προκαλέσει ανισορροπίες που οδηγούν σε τενοντίτιδα.