Όταν κάνουμε ασκήσεις cardio, όπως τρέξιμο, έχουμε την τάση να γυμναζόμαστε έντονα για να ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν όμως εκτελούμε ασκήσεις με βάρη, η ρουτίνα μας αλλάζει αφού ακολουθούμε σετ με συγκεκριμένες επαναλήψεις και διαλείμματα. Κι ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι τα μεγάλα διαλείμματα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο κάνουμε γυμναστική, στην πραγματικότητα ενισχύουν την αθλητική μας απόδοση.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Πόσα λεπτά είναι αρκετά; Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό ή μπορεί να αισθάνεστε ότι σας επιβραδύνει, θα πρέπει να αφιερώνετε τουλάχιστον ένα λεπτό μεταξύ των σετ για να αποκομίσετε πραγματικά τα οφέλη από την άρση βαρών.

Διαβάστε επίσης: Ενδυνάμωση με βάρη: Απλός οδηγός για να ξεκινήσετε

Γιατί είναι σημαντικό το διάλειμμα στην γυμναστική με βάρη

Όταν αφιερώνετε ένα λεπτό (ή περισσότερο) μεταξύ των σετ αποκομίζετε πολλά οφέλη, όπως:

Λιγότερη κούραση

Η συνεχής, εντατική άσκηση χωρίς ανάπαυση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη μυϊκή κόπωση, η οποία μειώνει την ικανότητά σας να διατηρείτε τη φόρμα και την έντασή σας σε όλη την διάρκεια της προπόνησής σας. Αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της προπόνησης αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Νευρική ανάκαμψη

Το κεντρικό νευρικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην άρση βαρών, μας λένε οι ειδικοί. Οι περίοδοι ανάπαυσης επιτρέπουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα να ανακάμψει από τη δραστηριότητα υψηλού στρες, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο και τη φόρμα σας κατά τη διάρκεια της άρσης.

Ψυχολογικό διάλειμμα

Η σύντομη ανάπαυση ανάμεσα στα σετ παρέχει ένα διανοητικό διάλειμμα, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την συγκέντρωσή σας καθ’όλη την διάρκεια της προπόνησής σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια προπονήσεων υψηλής έντασης ή μεγάλου όγκου.

Πόσο πρέπει να διαρκεί

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη του διαλείμματος, θα αναρωτιέστε πόσα λεπτά είναι αρκετά. Σύμφωνα με τους fitness experts, αυτό εξαρτάται από τους στόχους σας.

Εάν ο στόχος σας είναι η υπερτροφία, εάν θέλετε δηλαδή να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα, το διάλειμμα για ένα έως δύο λεπτά μεταξύ των σετ μπορεί να σας βοηθήσει. Για να αυξήσετε την δύναμη και την αντοχή σας, το διάλειμμα για τρία έως πέντε λεπτά μεταξύ των σετ επιτρέπει περισσότερο χρόνο αποθεραπείας.

Η μόνη εξαίρεση για μικρότερες περιόδους ανάπαυσης είναι η μυϊκή αντοχή. Εάν αυτός είναι ο στόχος σας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε πιο σύντομο διάλειμμα από το ένα λεπτό.

Θυμηθείτε όμως ότι αυτές πρόκειται για γενικές οδηγίες. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με την γυμναστική, κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά στις προπονήσεις του.

Έτσι, παρόλο που αυτά τα διαστήματα ξεκούρασης είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να τα τηρείτε αυστηρά κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης είναι κάπως περιοριστικό ή κουραστικό.

Εάν χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση ανάμεσα σε απαιτητικά σετ, μην διστάσετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο διάλειμμά σας κι όταν νιώσετε έτοιμοι μπορείτε να επανέλθετε. Θυμηθείτε να ακούτε το σώμα σας και να μην το πιέζετε, ξεπερνώντας τα όρια της φυσικής σας κατάστασης.