Γιατί πονάνε οι ώμοι σας; Όταν βιώνετε ένα αγχωτικό συμβάν, οι μυς σας συστέλλονται και μερικές φορές έντονα. Μπορεί να σφίξουν απότομα όταν, για παράδειγμα, αντιμετωπίζεται πίεση στην εργασία.

Αυτή είναι μια αυτόματη ή αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού στο στρες.

Σύμφωνα με την American Psychological Association (APA), οι μυς και τα υπόλοιπα όργανα του σώματός σας χαλαρώνουν και επανέρχονται στο φυσιολογικό μόνο όταν αισθανθείτε ότι η «απειλή» έχει περάσει.

Διαβάστε επίσης: Οι ασκήσεις που ξεμπλοκάρουν τους μυς σας

Όταν η αγχωτική κατάσταση που βιώνετε δεν φαίνεται να έχει σαφές τέλος, το σώμα σας μπορεί να παραμείνει σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας.

Επιπλέον, έρευνα από το Texas A&M University που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Factors, βρήκε ότι η λανθασμένη στάση σώματος, ο δείκτης μάζας σώματος, η ηλικία και η ώρα της ημέρας επηρεάζουν την ικανότητα του αυχένα και των ώμων να εκτελούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Όταν σκύβετε, επίσης, επηρεάζετε την μέση και την πλάτη σας, όπως και τους ώμους αλλά και τον αυχένα, προκαλώντας γενική ενόχληση.

Εάν αρχίσατε πρόσφατα να γυμνάζεστε περισσότερο τους ώμους σας στο γυμναστήριο, μπορεί να αισθανθείτε πόνο από μύες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό.

Όποια κι αν είναι η αιτία του πόνου, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια εύκολη τεχνική που μπορεί να μαλακώσει τους κόμπους στους ώμους σας.

Μέθοδος PNF

Η Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) είναι τεχνική διατάσεων που χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την μυϊκή ελαστικότητα.

Ο σκοπός της τεχνικής είναι να επαναφέρει το εύρος της κίνησης της άρθρωσης , την ενδυνάμωση των μυών και την εκτέλεση της κίνησης.

Μπορείτε κι εσείς να την ενσωματώσετε στην προπόνησή σας για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στους ώμους. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι λίγη προθέρμανση και ένα βαράκι.

Κρατήστε το βαράκι στο χέρι σας από την πλευρά που σας πονάει.

Αν σας πονάνε και οι δύο κάντε την άσκηση εναλλάξ, όχι ταυτόχρονα και στα δύο χέρια.

Ανασηκώστε τον ώμο σας προς το αυτί σας.

Μείνετε για 10 δευτερόλεπτα.

Χαλαρώστε και επαναφέρετε τον ώμο σε ουδέτερη θέση.

Γείρετε το κεφάλι σας προς τον αντίθετο ώμο για να νιώσετε ένα τέντωμα.

Εκτελέστε δύο έως τρεις επαναλήψεις σε κάθε πλευρά.