Εάν έχετε συνηθίσει να ξεκινάτε την ημέρα σας βιαστικά, βουρτσίζοντας τα δόντια σας και τρώγοντας όσο πιο γρήγορα μπορείτε για να κατευθυνθείτε στις υποχρεώσεις σας άμεσα, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μια σύντομη πρωινή ρουτίνα μπορεί να ωφελεί το… πρόγραμμά σας αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνει πολλά για την υγεία σας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί υπάρχουν μερικές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε και να τις κάνετε κάθε πρωί για να ζήσετε περισσότερο αλλά και καλύτερα. Αυτές περιλαμβάνουν:

1# Η προετοιμασία σημαντική για την υγεία

Αντί να πιάνετε το κινητό σας μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι, ίσως είναι καλύτερο να αφιερώσετε μερικά λεπτά για να προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχολογικά για την νέα ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Εγκέφαλος: Όσο πιο πολύ κάθεστε… εξασθενεί

Αντί  να ελέγξετε τα email ή τα μηνύματά σας, δοκιμάστε να εξασκηθείτε στο διαλογισμό για περίπου 10 έως 15 λεπτά για να ξεκινήσετε την ημέρα σας, απολαμβάνοντας μια αίσθηση ηρεμίας, που μπορεί να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει την συγκέντρωσή σας σε ό,τι και αν κάνετε μέσα στην μέρα.

Αφού προετοιμαστείτε ψυχικά, δοκιμάστε να «ξυπνήσετε» το σώμα σας με γυμναστική. Είτε απολαμβάνετε το cardio είτε μερικές ήπιες ασκήσεις stretching, δοκιμάστε να τις κάνετε για περίπου είκοσι με τριάντα λεπτά.

#2 Το πρωινό των… πρωταθλητών

Το να βρείτε χρόνο για να φτιάξετε, πόσο μάλλον να απολαύσετε, ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο είναι κομβικής σημασίας για την μακροζωία. Για αυξημένη ενέργεια επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά, όπως τα αυγά, το αβοκάντο και το φυστικοβούτυρο.

Είναι καλό να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες γιατί μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

#3 Πρώτα νερό, μετά καφές

Το πρώτο φλιτζάνι καφέ είναι για πολλούς «κίνητρο» για να σηκωθούν από το κρεβάτι νωρίς το πρωί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να φροντίζετε πρώτα για την ενυδάτωσή σας. Για αυτό είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, ξεκινώντας από το πρώτο ποτήρι πριν τον καφέ σας.

Εκτός από την κατανάλωση αρκετών υγρών, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Οι τροφές που μπορείτε να επιλέξετε περιλαμβάνουν μούρα, αγγούρια, τομάτες, ραπανάκια αλλά και κουνουπίδι.

#4 Ρουτίνα VS στρες

Είναι σημαντικό να παραμείνετε συνεπείς στην πρωινή σας ρουτίνα, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, καθώς αυτό σηματοδοτεί στον εγκέφαλο αλλά και το σώμα σας τι να περιμένουν μόλις ξυπνήσετε το πρωί.

Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσετε τις ίδιες ώρες αφύπνισης (και ιδανικά ύπνου), για να μην διαταράξετε την ποιότητα του ύπνου σας. Ως εκ τούτου θα ξεκινάτε κάθε μέρα ήρεμοι και οργανωμένοι, γεγονός που μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην μείωση του στρες και στην ενίσχυση της ευεξίας.