Γνωρίζουμε ήδη ότι γυμναστική μας κρατά σε φόρμα και βελτιώνει πολλά, από την υγεία των οστών μέχρι και την γνωστική λειτουργία. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι προπονήσεις με βάρη μπορούν μεταξύ άλλων να βελτιώσουν την εμφάνιση της επιδερμίδας σας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports, αποκαλύπτει ότι η προπόνηση με αντιστάσεις (επίσης γνωστή ως προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης) μπορεί να ενισχύσει την καλή όψη του δέρματος, ακόμα περισσότερο από την αερόβια άσκηση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει κατά καιρούς ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει το χόριο, στρώμα του δέρματος που περιλαμβάνει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα και στηρίζει την επιδερμίδα.

Στη νέα έρευνα, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Satoshi Fujita από το Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στο Kyoto της Ιαπωνίας, ήθελε να εξετάσει εάν η προπόνηση με αντίσταση θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Η γυμναστική με βάρη αναζωογονεί την επιδερμίδα

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 56 μεσήλικες που περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθισμένοι. Οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους μισούς από τους συμμετέχοντες να κάνουν ποδήλατο για 30 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες. Οι υπόλοιποι έκαναν προπόνηση με βάρη για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα κύτταρα του δέρματος των συμμετεχόντων σε ένα εργαστήριο πριν και μετά το πέρας των 16 εβδομάδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι δύο μορφές γυμναστικής ενίσχυσαν την ελαστικότητα του δέρματος, την ικανότητά του να επανέρχεται στο φυσικό του σχήμα αφού τεντωθεί. Τόσο η ποδηλασία όσο και η άρση βαρών ενίσχυσαν επίσης τα γονίδια που παράγουν κολλαγόνο.

Αύξησαν επίσης την εξωκυττάρια μήτρα του χορίου, δηλαδή το δίκτυο κολλαγόνου και ελαστικών ινών που αποδυναμώνεται από τη γήρανση και άλλους παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο.

Οι ερευνητές βρήκαν μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων: Οι γυναίκες που έκαναν προπονήσεις με βάρη πύκνωσαν το δερματικό τους στρώμα ενώ εκείνες που έκαναν ποδηλασία όχι. «Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η άσκηση με αντιστάσεις είχε πιο θετικές επιδράσεις» αναφέρει ο Δρ. Satoshi Fujita.

Συνδυασμός για βέλτιστα αποτελέσματα

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι όλοι θα πρέπει να κάνουμε ένα μείγμα αερόβιας άσκησης και προπόνησης με αντίσταση, αν θέλουμε να βελτιώσουμε την όψη της επιδερμίδας μας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Με κάθε προπόνηση ωφελούμαστε ανεξάρτητα από την μυϊκή ομάδα που γυμνάζουμε κάθε φορά. «Οι αντιγηραντικοί παράγοντες που αυξήθηκαν με την άσκηση κυκλοφορούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, επομένως τα οφέλη δεν εντοπίζονται μόνο σε μια περιοχή κοντά σε μια συγκεκριμένη ομάδα μυών» εξηγούν οι ερευνητές.

Αλλά επειδή γυμνάζεστε δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοείτε άλλους παράγοντες που μπορεί να βλάπτουν το δέρμα σας, όπως το τσιγάρο και η έκθεση στον ήλιο. «Οι ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης δεν ακυρώνουν άλλες βλαβερές ενέργειες για αυτό μην ξεχνάτε το αντηλιακό και κόψτε άμεσα την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος» καταλήγουν.