Αν όλοι περιμέναμε να είμαστε χαρούμενοι για να κάνουμε γυμναστική, τα γυμναστήρια θα ήταν, μάλλον, άδεια.

Γυμναστική σημαίνει να δουλεύεις με όποιο συναίσθημα κυριαρχεί εκείνη τη μέρα, την εβδομάδα ή τη χρονιά. Και ευτυχώς, υπάρχει μια άσκηση για κάθε διάθεση.

Έντονα συναισθήματα όπως ο θυμός και το άγχος, μπορεί να πυροδοτήσουν την αντίδραση πάλης ή φυγής του οργανισμού, κάνοντας το σώμα σας να νομίζει ότι ετοιμάζεται για να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από μια επικίνδυνη κατάσταση ή να πολεμήσει έναν εχθρό (ακόμη και αν αυτός ο «εχθρός» είναι απλώς ένα ενοχλητικό email που λάβατε στη δουλειά).

Λόγω της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης που κατακλύζουν το σώμα σας, νιώθετε ότι μπορείτε να σηκώσετε περισσότερο βάρος ή να διανύσετε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι συνήθως.

Αυτές οι ορμόνες πυροδοτούν, με τη σειρά τους, μια διαδικασία που στέλνει περισσότερο αίμα στους μυς σας – πράγμα που δίνει στους μυς έξτρα ενέργεια με τη μορφή οξυγόνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, οι δρομείς ολοκλήρωναν την ίδια διαδρομή 3 χιλιομέτρων πιο γρήγορα όταν ήταν θυμωμένοι.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι έρευνες που επισημαίνουν ότι η σωματική δραστηριότητα, αυξάνει τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, της νορεπινεφρίνης, της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, που βελτιώνουν τη διάθεση.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προπονήσεις σας, αρκεί να συνδυάσετε τη διάθεσή σας με τη σωστή άσκηση, ώστε να εστιάσετε στους μύες σας όταν συμβαίνει κάτι που απασχολεί το μυαλό σας.

Είστε θυμωμένοι; Δοκιμάστε box

Όταν είστε νευριασμένοι, βάλτε τα γάντια σας και εκτονώστε την ένταση στο σάκο του box.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine, η προπόνηση πυγμαχίας – χωρίς επαφή (δηλ. ρίχνοντας γροθιές στο σάκο και όχι σε έναν παρτενέρ) – «παρέχει μια καθαρτική απελευθέρωση του θυμού και του στρες, με ενδείξεις βελτίωσης της διάθεσης, της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης, της συγκέντρωσης, της δύναμης και του συντονισμού».

Αν είστε αγχωμένοι, εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή

Όταν κυριαρχεί το αίσθημα του φόβου ή του πανικού είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε δυσφορία και δύσπνοια.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και δεν μπορείτε να ελέγξετε κάθε στρεσογόνο παράγοντα της καθημερινότητάς σας, μπορείτε να επαναφέρετε την ισορροπία με βαθιές ανάσες.

Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Breathe, αρκούν μόλις 2 λεπτά για να το πετύχετε.

Η yin yoga είναι η ιδανική άσκηση για όταν αισθάνεσθε λυπημένοι

Η yin yoga είναι ένα αργό στυλ γιόγκα που μπορείτε να εξασκήσετε στο πάτωμα και βοηθά στην αντιμετώπιση του συναισθηματικού στρες.

Ο αργός ρυθμός της σας επιτρέπει να εστιάσετε στην απελευθέρωση της ένταση που υπάρχει στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να ενισχύει την πνευματική διαύγεια καθώς και τη συναισθηματική σταθερότητα.

Καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος μεταξύ των αρθρώσεων και του μυϊκού σας συστήματος, επιτρέπει στο οξυγόνο να μεταφέρεται στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά, δημιουργώντας ένα αίσθημα ηρεμίας στο σώμα και το νου.

Σύμφωνα με έρευνα στο International Journal of School and Cognitive Psychology, η καθημερινή εξάσκηση της yoga μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση, τη συμπεριφορά και τη συνολική ψυχική σας υγεία.