Παρέα με την άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να ανήκει στην «to do» λίστα μας. Τι γίνεται όμως όταν η μέρα μας είναι ασφυκτικά γεμάτη; Η απάντηση είναι απλή: Γεμίζουμε έξυπνα το ντουλάπι μας και οργανώνουμε εκ των προτέρων όλα τα τρόφιμα που πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο, το γραφείο και την τσάντα μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ας δούμε τις 6 πιο εύκολες, χορταστικές και υγιεινές λύσεις σνακ όταν όλη μέρα είμαστε εν κινήσει…

6 σνακ για το δρόμο και το γραφείο που μας κρατούν χορτάτους και υγιείς

 #1 Ξηροί καρποί

Φιστίκια, κάσιους, αμύγδαλα ή ό,τι άλλο προτιμάτε εσείς, οι ξηροί καρποί σε μικρές ποσότητες αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ που μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα μας και να μας αποτρέψει από το περιττό τσιμπολόγημα.

Με υψηλή περιεκτικότητά σε λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες Ε και Β καθώς και μαγνήσιο μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πιο αναλυτικά, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα φουντούκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, γεγονός σημαντικό εάν είστε στα «κόκκινα» κάθε μέρα. Επιπλέον, τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Β6 που βοηθά το σώμα να παράγει ορμόνες, όπως τη σεροτονίνη που ρυθμίζει τη διάθεση και τη νορεπινεφρίνη που βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες.

Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που βοηθά στο αίσθημα κορεσμού.

Όποιο ξηρό καρπό κι αν επιλέξετε να καταναλώσετε, φροντίστε να περιοριστείτε σε μια μικρή χούφτα ώστε να μην πάρετε παραπάνω θερμίδες από ό,τι πρέπει.

#2 Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι μόνο νόστιμη. Είναι και ωφέλιμη για την υγεία καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο.

Είναι επίσης γεμάτη αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρά μας από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Η χαμηλότερη ποσότητα ζάχαρης στη μαύρη σοκολάτα σημαίνει λιγότερο συχνή λαχτάρα για κάτι γλυκό ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών λιπαρών αυξάνει τον κορεσμό.

#3 Φρέσκα φρούτα

Τα φρέσκα φρούτα είναι επίσης μια εξαιρετική, υγιεινή επιλογή σνακ αν θέλετε κάτι γλυκό. Πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μπορούν εύκολα να καταναλωθούν εν κινήσει ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τη ζάχαρη, τότε το να τρώτε πολλά φρούτα δεν ενδείκνυται. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέξτε φρούτα που περιέχουν λιγότερα φυσικά σάκχαρα όπως μούρα, κεράσια, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα και βερίκοκα.

#4 Καρότα και χούμους με χαμηλά λιπαρά

Τα καρότα και το χούμους χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι ένα εξαιρετικό σνακ που μπορεί να μας χαρίσει άμεσα ενέργεια και να αυξήσει την πρόσληψη των φυτικών ινών στη διατροφή μας.

Όπως όλα τα λαχανικά με βαθύ πορτοκαλί χρώμα, τα καρότα μας προσφέρουν γενναιόδωρες ποσότητες β-καροτίνης, η οποία προάγει την καλή όραση, το υγιές δέρμα και μας προστατεύει από μολύνσεις.

Σε συνδυασμό με χούμους χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το οποίο είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ινών, το σνακ αυτό αργά το απόγευμα μπορεί να σας αποτρέψει από το να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού το βράδυ.

#5 Σπιτικές energy balls

Οι μπουκίτσες πρωτεΐνης είναι άλλο ένα ιδανικό σνακ που πρέπει να έχετε στην τσάντα, το ψυγείο ή την κατάψυξη για αυξημένη ενέργεια, ανεβασμένη διάθεση και βελτιωμένη εστίαση.

Δοκιμάστε να φτιάξετε energy balls με χουρμάδες, χωρίς ζάχαρη. Θα χρειαστείτε:

  • 2 κούπες χουρμάδες
  • 1 κούπα φουντούκια
  • 2 κ.σ. βούτυρο ξηρών καρπών
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. γάλα καρύδας
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

  • Τοποθετούμε τους χουρμάδες και τα φουντούκια στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν σωστά τα υλικά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο καρπών, το κακάο, το γάλα καρύδας και το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε έως ότου δημιουργηθεί μια ενιαία ζύμη.
  • Σχηματίζουμε μπαλάκια από το μείγμα.
  • Μόλις ολοκληρώσουμε όλη την ποσότητα, τα τοποθετούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να σφίξουν.
  • Τα διατηρούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

*Mπορείτε να αντικαταστήσετε τα φουντούκια με οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό προτιμάτε.

#6 Ποπ κορν

Χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα σπιτικά ποπ κορν είναι ένα υγιεινό σνακ με μέταλλα, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά επίσης στη διαχείριση του βάρους. Ο πιο υγιεινός βέβαια τρόπος για να απολαύσετε ποπ κορν είναι να το φτιάξετε μόνοι σας, αποφεύγοντας το πολύ αλάτι.