Μπορεί το σχοινάκι να σας θυμίζει τα παιδικά σας χρόνια και τη γυμναστική στο σχολείο, αλλά αυτή η μορφή αερόβιας άσκησης δεν είναι μόνο για παιδιά.

Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε, δεν καταλαμβάνει χώρο, είναι εξαιρετικά ελαφρύ και μπορεί να χωρέσει σε οποιαδήποτε τσάντα.

Γυμνάζει τους περισσότερους μυς του σώματος, ενισχύει την ευελιξία και μπόνους: Είναι διασκεδαστικό.

Δείτε με ποιους άλλους (επιστημονικά τεκμηριωμένους) τρόπους το σχοινάκι μπορεί να αναβαθμίσει την υγεία και την απόδοσή σας:

Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει την καρδιά σας να χτυπάει πιο δυνατά από το να χοροπηδάτε στην ίδια θέση για τόση ώρα;

Μελέτη στο American Association for Health, Physical Education, and Recreation’s Research Quarterly υποστηρίζει ότι 10 λεπτά σχοινάκι είναι εξίσου αποτελεσματικά για την καρδιαγγειακή υγεία με 30 λεπτά τζόκινγκ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η αερόβια δραστηριότητα (όπως το σχοινάκι), όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, άνοιας και διαφόρων τύπων καρκίνου.

Χτίζει αντοχή

Αν θέλετε να αυξήσετε την αντοχή σας άμεσα, το σχοινάκι θα γίνει ο καλύτερός σας «φίλος».

Βραζιλιάνοι ερευνητές παρατήρησαν ότι το σχοινάκι βελτίωσε αποτελεσματικά τη δύναμη και την αντοχή των αθλητών μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες.

Ενισχύει το συντονισμό και την ισορροπία

Το σχοινάκι είναι ένα φανταστικό εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να συγχρονίσετε τις κινήσεις σας, με τα μάτια σας και τον ρυθμό.

Μελέτη σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, που δημοσιεύθηκε στο Sports Science and Medicine, έδειξε ότι το σχοινάκι ενίσχυε σημαντικά τον συντονισμό και την ισορροπία τους.

Αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων

Έρευνα στο Journal of Physical Therapy Science επιβεβαιώνει ότι το σχοινάκι μπορεί αυξήσει τη χωρητικότητα των πνευμόνων. Η χωρητικότητα των πνευμόνων είναι, στην ουσία, μια μονάδα μέτρησης της υγείας των πνευμόνων.

Αυτός ο τύπος άσκησης επιτρέπει στο σώμα σας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά οξυγόνο. Αυτό συμβάλλει στην ενδυνάμωση της καρδιάς, των πνευμόνων και του κυκλοφορικού συστήματος.

Βελτιώνει τη γνωστική απόδοση

Εκτός από τα σωματικά οφέλη, το σχοινάκι μπορεί να έχει και οφέλη για την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Brain Sciences, το σχοινάκι μπορεί να αυξήσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διατήρηση της προσοχής.

Ρυθμίζει το βάρος

Το σχοινάκι, ως καρδιαγγειακή άσκηση, καίει πολλές θερμίδες και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, θα δείτε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάσετε το σχοινάκι με την υγιεινή διατροφή.