Νομίζετε πως αν δεν είστε μονίμως υπό πίεση στη γυμναστική, δεν θα έχετε τα ίδια «κέρδη»; Ο πόνος μετά την προπόνηση δεν είναι πάντα τόσο ωφέλιμος όσο ενδεχομένως πιστεύετε. Ορισμένες φορές, εκείνο το σημάδι που νομίζετε πως σηματοδοτεί πρόοδο, είναι στην πραγματικότητα μια ένδειξη πως πρέπει να κατεβάσετε ταχύτητα…

Γενικά, είναι σημαντικό πάντα να ακούτε το σώμα σας. Αν το αγνοείτε, η άσκηση θα μπορούσε να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τη ζώνη άνεσής σας στην προπόνηση σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην βλάπτετε τελικά τη φυσική σας κατάσταση; Δίνοντας βάση στα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια.

Τα σημάδια πως πρέπει να χαλαρώσετε την προπόνησή σας ή να πάρετε λίγες μέρες «ρεπό»

Σωματική και ψυχική κόπωση

Η προπονητική σας ρουτίνα θα πρέπει να είναι κανονικά ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που κάνετε μέσα στην ημέρα. Εάν δεν σας κάνει να χαμογελάτε, είναι σημαντικό να σκεφτείτε το γιατί.

Σίγουρα θα υπάρχουν μέρες που δεν έχετε τη διάθεση να πάτε στο γυμναστήριο. Αλλά, μόλις αρχίσετε να προπονείστε και να ιδρώνετε, το σώμα σας θα πρέπει να ξυπνά και τα συναισθήματά σας να αλλάζουν. Αν δεν σας συμβαίνει αυτό και εξακολουθείτε να αισθάνεστε πεσμένοι σωματικά και ψυχικά στα μισά της προπόνησής σας, είναι προτιμότερο να διακόψετε.

Ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μια νέα ρουτίνα προπόνησης. Ίσως να χρειάζεται να αντικαταστήσετε τις προπονήσεις υψηλής έντασης ή αντοχής με πιο ήπιες, όπως η γιόγκα ή η κολύμβηση. Ίσως πάλι το σώμα σας να χρειάζεται απλά ένα διάλειμμα.

Πονάτε

Ο πόνος δεν είναι πάντα, όπως είπαμε, δείκτης προόδου. Ειδικά αν είναι με… καθυστέρηση.

Είναι φυσιολογικό να πονάτε για περίπου 24 με 48 ώρες μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνησης που είναι καινούργια για εσάς. Όχι όμως αφού την επαναλάβετε τρεις- τέσσερις φορές.

Αν λοιπόν έχετε μια σταθερή ρουτίνα για εβδομάδες ή μήνες και εξακολουθείτε να πονάτε, πιθανότατα κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να έχετε υποστεί τραυματισμό και να χρειάζεται να ξεκουράσετε τον εν λόγω μυ.

Συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας ή αν προπονείστε μόνοι, διακόψτε τη ρουτίνα σας και μιλήστε με το γιατρό σας.

*Επιπλέον προσοχή χρειάζεται αν ποτέ νιώσετε πόνο στις αρθρώσεις σας. Θα πρέπει να σταματήστε αμέσως αυτό που κάνετε και να ξεκουραστείτε, συμβουλευόμενοι πάλι έναν ειδικό.

Δεν έχετε ούτε τις επιδόσεις ούτε τα αποτελέσματα που περιμένετε

Εάν βρίσκεστε στην πέμπτη εβδομάδα της ρουτίνας προπόνησής σας και δεν μπορείτε για παράδειγμα να τρέξετε τόσο γρήγορα ή να σηκώσετε τόσο βάρος όσο μπορούσατε πριν από δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η έντονη καθημερινή άσκηση μπορεί να έχει «αγχώσει» το σώμα σας, το οποίο πάντα χρειάζεται χρόνο ανάκαμψης.

Μειώστε τις ημέρες ή την ένταση των προπονήσεών σας και βοηθήστε το σώμα σας να ξεκουραστεί. Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τις προπονήσεις σας. Μικρές τροποποιήσεις μπορούν να σας φέρουν και πάλι στο σωστό δρόμο ώστε η προπόνησή σας να είναι και αποδοτική μα και ασφαλής.