Αναλύοντας κάποιος τη σύσταση του ανθρώπινου σώματος θα παρατηρήσει ότι εκείνο του άνδρα αποτελείται από περίπου 44 λίτρα νερού, κρυμμένα στα κύτταρά του και τα αιμοφόρα αγγεία του. Αντίθετα, το σώμα της γυναίκας κουβαλάει μόνο 31 λίτρα. Η διαφορά αυτή, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή αν υπολογιστεί η σημασία της στο βάρος όπου για τους άνδρες το νερό αποτελεί το 58% των κιλών τους, ενώ για τις γυναίκες το 49%.

Αυτά τα νούμερα μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν περισσότερους μυς οι οποίοι συγκρατούν περισσότερο νερό μέσω του λιπώδους ιστού τους. Τα διαφορετικά στατιστικά άραγε επηρεάζουν και τον τρόπο που ανταποκρίνονται στην αφυδάτωση που προκαλείται από την άσκηση τα σώματα των ανδρών και των γυναικών;

Η πρόσφατη μελέτη

Το ερώτημα αυτό θέλησε να απαντήσει πρόσφατη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας με συγγραφείς τους Κέιτ Γουίκαμ και Στίβεν Τσανγκ από το πανεπιστήμιο Μπροκ, Ντέβιν ΜακΚάρθι από το πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ και Λόρενς Σπριτ από το πανεπιστήμιο του Γκελφ, όλα στο Οντάριο του Καναδά.

Μια και δεν υπήρχαν πολλές έρευνες που να συγκρίνουν τις αντιδράσεις στην αφυδάτωση μεταξύ των ανδρικών και των γυναικείων σωμάτων, η Γουίκαμ και οι συνεργάτες της επιστράτευσαν δύο μελέτες οι οποίες υπέβαλαν άνδρες και γυναίκες σε σχετικούς ελέγχους ώστε να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.

Ενα από τα στοιχεία που παρατήρησαν ήταν η θερμοκρασία του σώματος, που φάνηκε να αυξάνεται νωρίτερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

Για παράδειγμα, σε μία προπόνηση με ποδήλατο διάρκειας 120 λεπτών, οι γυναίκες άρχισαν να ανεβάζουν θερμοκρασία έπειτα από 30 λεπτά άσκησης, όταν είχαν χάσει μόλις το 0,5% του αρχικού βάρους τους μέσω του ιδρώτα. Στους άνδρες, η θερμοκρασία αυξανόταν μετά τα 60 λεπτά άσκησης με την απώλεια βάρους να είναι στο 1,5%.

Η πιθανή εξήγηση

Μία πιθανή εξήγηση για τη συνθήκη αυτή ίσως είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες λόγω της μικρότερης ποσότητας νερού που έχουν στο σώμα τους είναι πιο ευαίσθητες στις μικρές απώλειες ιδρώτα.

Βέβαια, μπορούν να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες ιδρώτα μετατοπίζοντας υγρά από άλλα μέρη του σώματος ώστε να διατηρήσουν τον όγκο του αίματος σταθερό.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τις μετρήσεις σχετικά με την ποδηλασία όπου οι γυναίκες ίδρωσαν περισσότερο σε σχέση με τη σωματική τους μάζα αλλά ο όγκος του πλάσματος του αίματος μειώθηκε τόσο όσο και στους άνδρες.

Ιδρώνουμε διαφορετικά

Οι διαφορές συνεχίζονται και στον τρόπο με τον οποίο ιδρώνουν τα δύο φύλα. Οι γυναίκες δείχνουν να έχουν μικρότερους και λιγότερο ευαίσθητους ιδρωτοποιούς αδένες με χαμηλότερη μέγιστη απόδοση από τους αντίστοιχους των ανδρών.

Ωστόσο, έχουν συνολικά περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, ένα στοιχείο που ίσως να παίζει σημαντικό ρόλο στην πιο ομοιόμορφη κατανομή του ιδρώτα σε όλα το σώμα που φανερώνουν οι κυρίες, σε σχέση με τους κυρίους κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως παρατηρούν οι μελέτες.

Γενικότερα, οι γυναίκες ιδρώνουν λιγότερο από τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί έχουν και πιο γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός τους στην αρχή της άσκησης.

Στο ίδιο αποτέλεσμα, ενδέχεται να επηρεάζουν κι άλλοι παράγοντες όπως τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του σώματος, την κατακράτηση υγρών και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενυδάτωση.

Γι’ αυτό και είναι λάθος να υποθέσει κάποιος ότι οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν λιγότερα υγρά από τους άνδρες ενώ ασκούνται.

Καλύτερες πρακτικές

Προς το παρόν, η ομάδα της Γουίκαμ συνεχίζει να ερευνά τις καλύτερες πρακτικές ενυδάτωσης για γυναίκες, αλλά δεδομένου ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος κάτι επιπλέον να συμβουλέψει όλες εκείνες που ασκούνται, καλό είναι να τηρούν τους κανόνες που ήδη γνωρίζουν.

Δηλαδή, ότι ενώ γυμνάζονται, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, πόσω μάλλον σε ζεστό, πρέπει να αντικαθιστούν τα υγρά, τους υδατάνθρακες και τους ηλεκτρολύτες που χάνουν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Καλό είναι να φροντίζουν να διατηρούν σε καλά επίπεδα όλα αυτά, όχι μόνο μόλις επιστρέψουν στο σπίτι αλλά πριν καν φύγουν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οργανισμού τους.

Αυτό, μάλιστα, είναι κάτι που πρέπει να το έχουν κατά νου και τα δύο φύλα γιατί σχετίζεται με την υγεία του σώματός τους. Πάνω απ’ όλα, η καλύτερη συμβουλή εξακολουθεί να είναι η πιο απλή: αν διψάτε, πιείτε.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ Αφιέρωμα Τρέχω