Αν και ο καφές δεν αποτελεί μαγική λύση για γρήγορη απώλεια βάρους στη δίαιτα, μπορεί να αποτελεί μια έξυπνη προσθήκη στη διατροφή σας χάρη στην ικανότητά του να ρυθμίζει την όρεξη και να εκκινεί το μεταβολισμό σας.

Ας δούμε πώς ο καφές μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας σύμφωνα με έρευνες και αν το πότε ή πώς τον πίνετε μπορεί να κάνει τη διαφορά.

3 λόγοι για να συμπεριλάβετε τον καφέ στο διατροφικό σας πλάνο

Σύμφωνα με ανασκόπηση 13 μελετών, ο καφές θα μπορούσε να:

#1 Μειώσει την όρεξή μας

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ έως και 4 ώρες πριν το γεύμα μπορεί να μειώσει την ενεργειακή πρόσληψη, οδηγώντας δυνητικά σε απώλεια βάρους.

Μπορεί να διεγείρει επίσης το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που μειώνει την πείνα και αυξάνει τον κορεσμό.

#2 Ενισχύσει το μεταβολισμό

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των θερμίδων που «καίει» το σώμα μας. Σε συνδυασμό με την ικανότητά του να μειώνει την όρεξη, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

#3 Συμβάλλει στο «κάψιμο» του λίπους

Έρευνες δείχνουν ότι μια ένωση που βρίσκεται στον καφέ είναι υπεύθυνη για αυτό.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανασκόπηση 19 κλινικών μελετών, η κατανάλωση μέτριας δόσης καφεΐνης πριν από την άσκηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά το «κάψιμο» λίπους κατά την προπόνηση.

Πόσο καφέ να πίνω;

Το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά να διατηρείτε την πρόσληψη καφεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφεύγετε να την απότομη αύξηση ή μείωσή του.

Δεν πρέπει εν τω μεταξύ να ξεχνάτε πως η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες, όπως άγχος, πεπτικά προβλήματα, νευρικότητα και αϋπνία.

Οπότε εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να τον ελαττώσετε.

Λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Μην πίνετε καφέ και παραλείπετε το γεύμα σας

Ο καφές δεν είναι γεύμα και δεν πρέπει να αντικαθιστά το φαγητό.

Προτιμήστε τον σκέτο

Τα σιρόπια και τα γλυκαντικά θα σας προσθέσουν θερμίδες και βέβαια δεν βοηθούν καθόλου αν ο στόχος σας είναι να χάσετε τα περιττά κιλά.

Αποφύγετε τον καφέ αργά το βράδυ

Ο καφές αργά το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να καταστήσει δύσκολο το να ξεκουραστείτε.

Μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου μπορούν να συμβάλουν στο αυξημένο αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας και επομένως στην αύξηση του βάρους.

Διακόψτε τον αν σας εντείνει το άγχος

Σύμφωνα με έρευνες, τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, εντείνοντας την επιθυμία για κατανάλωση ανθυγιεινών γευμάτων και παράλληλα μειώνοντας το κίνητρο να παραμένουμε ενεργοί.

Γενικά, αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν σας αρέσει ο καφές, δεν θα πρέπει να νιώθετε ότι πρέπει να αρχίσετε να τον πίνετε για όλα τα παραπάνω πιθανά οφέλη του ως προς τη διαχείριση ή την απώλεια βάρους.

Τα τρόφιμα που επιλέγετε να καταναλώσετε και οι ποσότητες αυτών είναι πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες για να χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε.