Όπως κάνουμε κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα χρειαστεί να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω. Η αλλαγή ώρας γίνεται διαχρονικά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα φέτος στις 29 του μήνα, το ρολόι μας στις 04:00 π.μ. θα επιστρέψει στις 03:00 π.μ.

Κι ενώ η προσαρμογή θα πρέπει να είναι θεωρητικά εύκολη —ειδικά αφού μπορούμε να κοιμηθούμε μία επιπλέον ώρα— οι περισσότεροι μετά την αλλαγή μπορεί να νιώθουν κόπωση, να εμφανίζουν αδυναμία συγκέντρωσης, ακόμα και μειωμένη απόδοση.

Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη και η διαφορά μιας ώρας μπορεί να απορρυθμίσει το εσωτερικό μας ρολόι. Όλες οι διεργασίες που έχει συγχρονίσει ο εγκέφαλός σας με συγκεκριμένες ώρες (όπως το πρόγραμμα ύπνου σας) βγαίνουν εκτός ρυθμού, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε απορυθμισμένοι ή εκτός προγράμματος.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η διαταραχή των εσωτερικών διεργασιών του σώματος μπορεί να μειώσει το αίσθημα ευεξίας, «κλέβοντάς» μας πολύτιμη ενέργεια. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το σώμα σας, ώστε η αλλαγή να μην έχει αυτές τις επιπτώσεις εντός και… εκτός γυμναστηρίου.

#1 Στραφείτε στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης σας, η οποία μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια και να ενισχύσει το αίσθημα ηρεμίας, αισιοδοξίας αλλά και την συγκέντρωσή σας. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για μια υγιή καθημερινότητα γεμάτη ευεξία.

Για αυτό, βγείτε έξω από νωρίς και απολαύστε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Διαφορετικά μπορείτε να εργαστείτε κοντά σε ένα παράθυρο, να κάνετε σύντομους περιπάτους στα διαλείμματά σας ή ασκηθείτε έξω όταν μπορείτε.

#2 Σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Ενώ είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, τα οφέλη από την τήρηση ενός προγράμματος ύπνου —ακόμα και με την αλλαγή της ώρας— είναι πολλά.

Απλώς πηγαίνοντας για ύπνο και ξυπνώντας την ίδια ώρα, θα διαπιστώσετε ότι ξεκουράζεστε περισσότερο αλλά και ότι ο ύπνος σας είναι πιο ποιοτικός. Αυτό ενισχύει το αίσθημα ευεξίας, βελτιώνει την υγεία, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μια σταθερή και χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στην αλλαγή της ώρας πιο ομαλά. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν κοιμηθείτε και απολαύστε μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει, το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

3. Προγραμματίστε την γυμναστική εκ των προτέρων

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε τις προπονήσεις σας, είναι να «μπλοκάρετε» το χρόνο που θα αφιερώσετε στην γυμναστική. Με αυτόν τον τρόπο, θα αισθάνεστε λιγότερο βιαστικοί και πιο αφοσιωμένοι όταν έρθει η ώρα για προπόνηση.

Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε το πρόγραμμα και τα σχέδιά σας ώστε να ταιριάζουν στις μεταβαλλόμενες ώρες της ημέρας. Η προετοιμασία είναι το κλειδί για να παραμείνετε εντός προγράμματος.