Η γυμναστική είναι για πολλούς ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουν την ημέρα τους κι όχι αδίκως, αφού ενισχύει την ενέργεια και την καλή διάθεση ενώ σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε πιο εύκολα εκείνα τα περιττά κιλά.

Η άσκηση νωρίς το πρωί συνδέεται με χαμηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και περιφέρεια μέσης σε σύγκριση με τη σωματική άσκηση άλλες ώρες της ημέρας, αποκαλύπτει ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity. Τόσο οι μετρήσεις του ΔΜΣ όσο και της περιφέρειας της μέσης χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστεί εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Tongyu Ma, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα υπηρεσιών αποκατάστασης στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, εξέτασαν δεδομένα υγείας δύο ετών από 5.285 Αμερικανούς ενήλικες που συμμετείχαν στην National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι συμμετέχοντες φορούσαν επιταχυνσιόμετρα, ιχνηλάτες δραστηριότητας που θα μπορούσαν να εντοπίσουν εάν είχαν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα και ποια ώρα της ημέρας.

Ποια ώρα είναι η καλύτερη για να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι τα άτομα με μέτρια έως και έντονη σωματική δραστηριότητα νωρίς το πρωί (από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ.) είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης, σε σύγκριση με εκείνους που συμμετείχαν σε παρόμοια άσκηση το μεσημέρι (μεταξύ 9 π.μ. και 4 μ.μ.) ή το βράδυ (μεταξύ 5 μ.μ. και 8 μ.μ.).

Τα άτομα που γυμνάζονταν το πρωί ανέφεραν επίσης ότι κατανάλωναν λιγότερες ημερήσιες θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους και ακολουθούσαν συνολικά μια πιο υγιεινή διατροφή σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν το πρωί ήταν κατά μέσο όρο μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν την τάση να κάθονται περισσότερο. Η μέση ηλικία ήταν τα 60 έτη σε αυτήν την ομάδα, σε σύγκριση με τα 50 έτη στην ομάδα μεσημεριανής προπόνησης και τα 46 στη βραδινή ομάδα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που αφιέρωναν 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (όπως προτείνουν εξάλλου και οι ειδικοί) είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης.

Όπως όμως και με κάθε έρευνα παρατήρησης, υπάρχουν περιορισμοί σε όσα υποδηλώνουν τα ευρήματα. Επειδή οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο μία φορά πριν ξεκινήσει η παρακολούθηση της δραστηριότητας, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν εάν η πρωινή άσκηση προκάλεσε άμεσα χαμηλότερες μετρήσεις του ΔΜΣ και της περιφέρειας της μέσης.

«Ενώ γνωρίζουμε ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται αντιστρόφως με την παχυσαρκία, απαιτούνται πρόσθετες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της άσκησης σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα» εξηγούν οι ερευνητές.