Μια καλά ισορροπημένη διατροφή σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνουμε στο μενού μας υδατάνθρακες, πρωτεΐνες αλλά και καλά λιπαρά στις σωστές ποσότητες. Οι υδατάνθρακες άλλωστε είναι η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος ώστε ο οργανισμός μας να είναι σε θέση να εκτελεί όλες τις βασικές του λειτουργίες.

Είναι φυσικό επομένως, η έλλειψή τους να οδηγεί σε παρενέργειες. Ποιες μπορεί να είναι κάποιες από αυτές;

4 σημάδια που μαρτυρούν πως σας λείπουν υδατάνθρακες

#1 Είστε μονίμως κουρασμένοι

Οι υδατάνθρακες αποτελούν όπως είπαμε κύρια πηγή καυσίμου για τον οργανισμό μας. Σαν αποτέλεσμα, η μείωση της κατανάλωσής τους μπορεί να καταλήξει σε σωματική και πνευματική κόπωση. Εκτός από το αίσθημα νωχελικότητας ή ακόμα και νύστας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί επίσης να έρθετε αντιμέτωποι με ενοχλητικούς πονοκεφάλους.

#2 Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά

Λιγότερη ενέργεια σημαίνει χαμηλότερη συγκέντρωση.

Συμπεριλαμβάνοντας όμως στο μενού σας στη δουλειά ένα υγιεινό σνακ όπως μια μπανάνα που είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο αποδοτικοί.

Λάβετε επίσης υπόψιν πως οι υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας όπως οι γλυκοπατάτες, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα μούρα, η κινόα κ.α. μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

#3 Νιώθετε φουσκωμένοι

Η κατανάλωση απλών υδατανθράκων όπως η ζάχαρη ή το λευκό αλεύρι που περιέχονται σε συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, έτοιμα ροφήματα κ.α. μπορούν να οδηγήσουν σε φούσκωμα.

Από την άλλη πλευρά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών. Η στέρηση αυτών των «καλών» υδατανθράκων σημαίνει μείωση της ποσότητας βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας κάθε μέρα και επιπλέον, πρήξιμο.

#4 Έχετε σκαμπανεβάσματα στη διάθεση

Μαζί με το αίσθημα κόπωσης, τη δυσκολία συγκέντρωσης ή και το φούσκωμα μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε αλλαγές στη διάθεση με σύνηθες χαρακτηριστικό την ευερεθιστότητα όταν δεν προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα υδατανθράκων.

Πέρα από κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου, οι υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που βοηθά στην εξισορρόπηση της διάθεσής μας και συνδέεται συχνά με μια αίσθηση ευτυχίας και ευεξίας.

Πώς να αυξήσετε τους υδατάνθρακες

Περιορίστε ζαχαρούχα ροφήματα και γλυκά, αλλά μην μειώνετε την πρόσληψη υγιεινών τροφίμων όπως φρούτων και λαχανικών, τα οποία αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών και περιλαμβάνουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Βεβαιωθείτε ότι το 1/4 του πιάτου σας σε κάθε σας γεύμα αποτελείται από καλής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη ή καστανό ρύζι), όσπρια (φασόλια ή φακές) ή αμυλούχα λαχανικά (πατάτες).

Και αν ανησυχείτε για το πώς η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων θα επηρεάσει το βάρος σας, σκεφτείτε αυτό: οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα υγιεινά αυτά τρόφιμα προκαλούν παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και έτσι θα νιώθετε χορτάτοι και θα είστε σε θέση να αποφύγετε το τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση τροφής, γεγονός σημαντικό εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε κάποια περιττά κιλά ή να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας.