Ενώ το περπάτημα με χαλαρό ρυθμό είναι καλύτερο από το μην κάνατε καμιά σωματική δραστηριότητα, ο γρήγορος ρυθμός «καίει» περισσότερες θερμίδες και σας βοηθά να απαλλαγείτε από το περιττά κιλά σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, μια προπόνηση σε στυλ HIIT (μικρότερα διαστήματα γρήγορου περπατήματος με ένα λεπτό ανάκαμψης ενδιάμεσα) μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό και να φτάσετε στο επιθυμητό βάρος πιο εύκολα.

Τι άλλο πρέπει να κάνετε για να μην «σαμποτάρετε» τα καλά αποτελέσματα από το περπάτημά σας;

Τα λάθη στο περπάτημα που βάζουν «φρένο» στην απώλεια βάρους

Ακολουθείτε πάντα την ίδια διαδρομή

Εάν ακολουθείτε την ίδια διαδρομή σε καθημερινή βάση, με την πάροδο του χρόνου το σώμα προσαρμόζεται και δεν καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να ανταποκριθεί. Για να ενισχύσετε την απώλεια βάρους, αλλάξτε το… σκηνικό μερικές μέρες την εβδομάδα.

Μπορείτε αν είναι εφικτό να περπατήσετε σε ένα λόφο, μια παραλία, στο πάρκο, μέσα στην πόλη κτλ.

Όχι μόνο θα ανανεωθείτε ψυχικά, αλλά πιθανότατα θα «κάψετε» και περισσότερες θερμίδες αφού οι διαφορές του εδάφους εξασκούν διαφορετικές μυϊκές ομάδες του σώματος.

Έχετε λάθος τεχνική

Η κακή τεχνική στο περπάτημα μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό σας με αποτέλεσμα να κουράζεστε πιο γρήγορα και ενδεχομένως να καταλήξετε σε τραυματισμό. Δεδομένου ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο μακριά και το πόσο πολύ θα περπατήσετε, η βελτίωση της τεχνικής σας είναι απαραίτητη.

Στην επόμενη βόλτα σας, δώστε προσοχή στα εξής:

  • Το μέγεθος του διασκελισμού

Εάν τα βήματά σας είναι πολύ μεγάλα, η ταχύτητά σας μπορεί να μειωθεί και να υπάρχει περισσότερη πίεση στις αρθρώσεις.

Για να έχετε τον έλεγχο του διασκελισμού σας, σηκώστε το ένα σας πόδι και κάντε ένα βήμα. Εκεί που το πόδι σας προσγειώνεται φυσικά, είναι και το σημείο που είναι καλό να εκτείνετε ο διασκελισμός σας.

Τα πιο σύντομα βήματα μπορούν να αυξήσουν γενικά το ρυθμό και να διευκολύνουν το περπάτημα.

  • Την κίνηση των χεριών σας

Η κίνηση των χεριών δίνει ώθηση στην συνολική σας κίνηση.

Μην τα αφήνετε σε απραξία. Αντίθετα, αφήστε τα να συγχρονιστούν με το σώμα σας σε ένα δυναμικό, σταθερό ρυθμό.

  • Το ανάστημα σας

Μην αφήνετε το σώμα σας να «γέρνει» όταν κουράζεστε. Προσπαθήστε να κρατάτε την πλάτη σας ίσια και το κεφάλι σας ψηλά, διατηρώντας δυνατό τον κορμό σας.

Δεν κάνετε τίποτα άλλο εκτός από αυτό

Ακόμα κι αν βγαίνετε έξω για περπάτημα καθημερινά, είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος αν κάθεστε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Αν κάνετε δουλειά γραφείου, φροντίστε να σηκώνεστε για μια έστω μικρή βόλτα σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Γενικά, το να κινείστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αυξήσει τον αριθμό των βημάτων σας και θα σας βοηθήσει να χάσετε περισσότερο βάρος, βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική σας υγεία.

Δεν βάζετε ρεαλιστικούς στόχους

Οι στόχοι μπορούν να μας δώσουν κίνητρο να αθλούμαστε καθημερινά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είναι ρεαλιστικοί.

Για παράδειγμα, ο στόχος σας μπορεί να είναι να περπατήσετε μια μεγάλη διαδρομή πολλών χιλιομέτρων. Αλλά αν έχετε περπατήσει παρά μόνον μικρές αποστάσεις μέχρι σήμερα, θα είναι δύσκολο να τα καταφέρετε, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

Θέστε λοιπόν πρώτα μικρότερους, πιο ρεαλιστικούς στόχους και αργότερα θα φτάσετε στον μεγαλύτερο.

Δεν έχετε σταθερό πρόγραμμα

Αναβάλλετε συχνά τη βόλτα σας; Εάν δεν έχετε μια σταθερή ρουτίνα, πώς θα δείτε αποτελέσματα;

Για να αποφύγετε τις αναβολές, ορίστε ένα πρόγραμμα κατά πώς σας βολεύει και προσπαθήστε να το τηρήσετε. Αν παραλείψετε βέβαια μια μέρα, μην «τιμωρήσετε» τον εαυτό σας. Απλά συνεχίστε τη ρουτίνα σας το συντομότερο δυνατό.

*Smart tip

Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια μεγαλύτερη βόλτα στο πρόγραμμά σας. Αυτή μπορεί να είναι το Σαββατοκύριακο που πιθανόν έχετε περισσότερο χρόνο ή μια καθημερινή αν για παράδειγμα βάλετε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Περισσότερο περπάτημα σημαίνει μεγαλύτερη αντοχή και περισσότερο «κάψιμο» θερμίδων.