Η προπόνηση με βάρη έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι ανδρική υπόθεση. Οι γυναίκες την επιλέγουν επίσης μιας και τα οφέλη της είναι εξίσου πολλά και για εκείνες.

Ας δούμε σήμερα μύθους και αλήθειες που αφορούν αυτή τη μορφή άσκησης και τους λόγους για τους οποίους είναι καλό να την εντάξετε στην προπονητική σας ρουτίνα.

Καταρρίπτοντας τους μύθους της προπόνησης με βάρη για τις γυναίκες

«Η άρση βαρών θα σας προσθέσει όγκο»

Ναι μεν, αλλά…

Καταρχάς, η προπόνηση με βάρη δεν μπορεί να κάνει τις γυναίκες τόσο ογκώδεις όσο τους άνδρες επειδή δεν έχουν τόση τεστοστερόνη όσο το ανδρικό φύλο.

Επιπλέον, η μεγάλη αύξηση των μυών απαιτεί χρόνια σκληρής προπόνησης.

Αν κάνετε προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη 2-3 φορές την εβδομάδα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πως θα αποκτήσετε τόσο πολύ όγκο ώστε να μην σας αρέσει το σώμα σας πια.

«Οι γυναίκες πρέπει να σηκώνουν μόνο ελαφριά βάρη»

Η άρση βαρών, όπως είπαμε, δεν θα σας κάνει ογκώδεις εκτός και αν προπονείστε πολύ σκληρά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως γενικά μην φοβάστε τα βάρη.

Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι αν χρησιμοποιείτε τα ίδια βάρη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πρόοδός σας πιθανότατα θα σταματήσει.

Ιδανικά, ξεκινήστε με ελαφριά και στην πορεία αυξήστε σταδιακά το βάρος για να «προκαλέσετε» περισσότερο τους μύες σας και να είναι πιο αποδοτική η προπόνησή σας.

«Η προπόνηση με βάρη είναι επικίνδυνη»

Οι τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν σε κάθε μορφή προπόνησης αν δεν εκτελούμε σωστά τις ασκήσεις ή αν υπερβάλλουμε, γεγονός που ισχύει και για τα δύο φύλα.

Η καλή φόρμα και η σωστή τεχνική είναι λοιπόν τα «κλειδιά» για να τους αποφύγετε είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα.

«Οι γυναίκες δεν μπορούν να χάσουν λίπος από την προπόνηση με βάρη»

Με αυτού του είδους την προπόνηση «καίτε» θερμίδες για περισσότερες από 48 ώρες, ακόμα και τις στιγμές δηλαδή που είστε σε κατάσταση ηρεμίας.

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό «Obesity» από ερευνητές του Χάρβαρντ, αποκάλυψε ότι η προπόνηση με βάρη είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της αύξησης του κοιλιακού λίπους από την αερόβια.

Βέβαια, αν περιμένετε να χάσετε λίπος άμεσα και από μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας, όπως για παράδειγμα από την κοιλιά, θα πρέπει να θυμάστε πως η απώλεια λίπους είναι μια σταδιακή διαδικασία.

Επίσης, το λίπος χάνεται συνολικά από το σώμα κι αν έχει συσσωρευθεί στην κοιλιά, χρειάζεται υπομονή και συνέπεια στις προπονήσεις σας διότι ίσως να είναι και η τελευταία περιοχή που θα δείτε να απαλλάσσεται από αυτό.

Δεν πρέπει επιπλέον να ξεχνάτε πως για τη μείωση του λίπους, δεν αρκεί μονάχα η γυμναστική. Η διατροφή σας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Τα οφέλη των προπονήσεων με βάρη για την υγεία σας

Οι προπονήσεις με βάρη:

  • Αυξάνουν τη μυική μάζα.
  • Προσφέρουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
  • Διατηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  • Βελτιώνουν την ευελιξία και την κινητικότητα.
  • Συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
  • Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου.