Η εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της συζητούνται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την στοματική σας υγεία, προκαλώντας συμπτώματα που δεν είναι τόσο γνωστά.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης – η οποία συνήθως αρχίζει στα 40 με 50 έτη – οι αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα μειώνονται και μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά στοματικών συμπτωμάτων, όπως ξηροστομία και στοματική δυσφορία.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθείτε κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, περιλαμβάνουν:

Μετατόπιση ή απώλεια δοντιών

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την πυκνότητα των οστών.

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, το σώμα δεν μπορεί πλέον να επισκευάσει τα οστά με τον ίδιο ρυθμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας.

Οι ειδικοί της Κλινικής του Κλίβελαντ εκτιμούν ότι περίπου το 20% της οστικής απώλειας συμβαίνει μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης (ασθένεια που εξασθενεί τα οστά και μειώνει την οστική πυκνότητα).

Αυτές οι γρήγορες αλλαγές μπορεί επίσης να επηρεάσουν και το στόμα σας, κυρίως το οστό της γνάθου και τα δόντια σας.

Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών στο Journal of Mid-Life Health, η χαμηλή οστική πυκνότητα στο οστό της γνάθου φαίνεται να συνδέεται με προχωρημένη οστεοπόρωση και απώλεια δοντιών.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Το σάλιο είναι ο βασικός «προστάτης» του στόματος και έχει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της τερηδόνας, του περιορισμού της ανάπτυξης βακτηρίων στο στόμα ενώ συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.

Κι ενώ πολλοί πιθανότατα δεν το συνειδητοποιούν, η παραγωγή σάλιου σχετίζεται με τα επίπεδα οιστρογόνων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μείωση των οιστρογόνων πιθανότατα συνδέεται με αλλαγή τόσο στην παραγωγή όσο και στη συνοχή του σάλιου, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο International Journal of Environmental Research and Public Health‌.

Χωρίς φυσιολογική παραγωγή σάλιου, η χρόνια ξηροστομία μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα και, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη στοματική σας υγεία.

Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτές τις αλλαγές στην εμμηνόπαυση

Για να προστατέψετε και να βελτιώσετε την στοματική σας υγεία σε αυτήν την φάση της ζωής σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν τουλάχιστον δύο επισκέψεις το χρόνο, επομένως εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να συζητήσετε με τον γιατρό σας για τυχόν νέα ή πιθανά συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Διατηρήστε τις καλές σας συνήθειες

Μεταξύ των checkup σας, μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν να κοιμηθείτε, καθώς η ροή του σάλιου είναι μειωμένη την νύχτα και ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας αυξάνεται.