Δεδομένου ότι αφιερώνουμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας στην ξεκούραση, είναι σημαντικό ο ύπνος μας να είναι ποιοτικός για να βοηθά στη αποκατάσταση του σώματός μας.

Μια καλή στάση ύπνου μπορεί να ανακουφίσει από την πίεση στην μέση ή την σπονδυλική στήλη ενώ αντίθετα μια κακή μπορεί να αυξήσει τις ενοχλήσεις, τον πόνο και τη δυσκαμψία στην πλάτη, τα χέρια και τους ώμους, συμβάλλοντας παράλληλα σε χαμηλότερης ποιότητας ύπνο.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου;

Η καλύτερη στάση ύπνου είναι αυτή που προάγει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης από τους γοφούς μέχρι το κεφάλι μας.

Αν και η ιδανική στάση εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου και το πώς νιώθει πιο άνετα, υπάρχουν ορισμένες στάσεις που θεωρούνται πιο καλές από άλλες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ύπνος στο πλάι ή ανάσκελα θεωρείται πιο ωφέλιμος από τον ύπνο μπρούμυτα.

Και αυτό διότι αυτές οι στάσεις βοηθούν στο να διατηρηθεί η σπονδυλική στήλη ευθυγραμμισμένη, γεγονός που επιτρέπει στους μύες να χαλαρώσουν και να ανακάμψουν.

Ωστόσο, αν ο ύπνος μπρούμυτα νιώθετε πως σας κάνει καλό, μην αλλάξετε τη στάση σας. Μπορείτε αντ’ αυτού να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πόνων με το κατάλληλο στρώμα και μαξιλάρι.

Ύπνος στο πλάι

Ο ύπνος στο πλάι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της καούρας.

Αυτή η στάση είναι ευεργετική στην εγκυμοσύνη καθώς και για άτομα:

  • Με παλινδρόμηση οξέος.
  • Με πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.
  • Που ροχαλίζουν ή έχουν υπνική άπνοια.
  • Μεγαλύτερης ηλικίας.

Αν κοιμάστε στο πλάι και υποφέρετε από πόνους σε πλάτη, μέση ή αυχένα, δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

Επιλέξτε μαξιλάρι με πάχος ανάλογο με την απόσταση μεταξύ του λαιμού και του ώμου σας για να διατηρήσετε τη σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης.

Είναι κάποια πλευρά καλύτερη από την άλλη;

Εάν κοιμάστε ήδη στο πλάι, προτιμήστε την αριστερή έναντι της δεξιάς πλευράς.

Ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να αυξήσει την πίεση στα εσωτερικά όργανα και για αυτό το λόγο δεν συνίσταται σε εγκύους και άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).

Ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί επίσης να εντείνει τα συμπτώματα της καούρας.

Ύπνος ανάσκελα

Όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, το βάρος μας κατανέμεται ομοιόμορφα και η σπονδυλική στήλη λαμβάνει την ξεκούραση που χρειάζεται.

Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επιπλέον να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση.

Το δέρμα σας επωφελείται επίσης από αυτή τη στάση. Το μαξιλάρι δεν πιέζει το πρόσωπό σας και έτσι αποτρέπεται ο σχηματισμός ρυτίδων.

Ο ύπνος ανάσκελα είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για άτομα:

  • Με πόνο στη μέση και τον αυχένα.
  • Με συνάχι.

*Αν νιώθετε πως υπάρχει ένα μικρό κενό μεταξύ του κάτω μέρους της πλάτης σας και της επιφάνειας του στρώματος, καλό θα ήταν να τοποθετήσετε ένα λεπτό μαξιλάρι στην περιοχή ή κάτω από τα γόνατά σας για να υποστηρίξετε τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης.

Τι να κάνετε αν κοιμάστε μπρούμυτα

Εάν σας βολεύει να κοιμάστε μπρούμυτα, δοκιμάστε να έχετε ένα πολύ λεπτό μαξιλάρι για να αποφύγετε την άβολη κλίση του λαιμού σας.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σας για να ανακουφίσετε ακόμα περισσότερο την σπονδυλική σας στήλη.

Ένα σκληρό στρώμα θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει προβλήματα ευθυγράμμισης.

Εν κατακλείδι

Η καλύτερη στάση ύπνου είναι εκείνη που σας επιτρέπει να απολαύσετε μια ξεκούραστη νύχτα χωρίς διακοπές ώστε να ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας ανανεωμένοι και χωρίς πόνους.

Αν πιστεύετε ότι μια νέα στάση μπορεί να κάνει τον ύπνο σας πιο ξεκούραστο, δοκιμάστε την αλλαγή και έχετε υπομονή μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί στη νέα αυτή θέση.