Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι γιορτινοί στολισμοί εμπνέουν συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού. Όχι όμως για όλους… Για μερικούς ανθρώπους, η εορταστική περίοδος μπορεί πυροδοτήσει αρνητικά συναισθήματα, προκαλώντας τους περιττή ένταση και στρες. Οι κύριες αιτίες;

Οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, η επιλογή των ιδανικών δώρων, ο προγραμματισμός αποδράσεων στο ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα και άλλες επιπλέον υποχρεώσεις στη μακρά λίστα της καθημερινότητας.

Βέβαια, ας μην τα ρίχνουμε όλα στα Χριστούγεννα ούτε στο άγχος.

Τέτοια συναισθήματα μπορούν να προκύψουν οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια του έτους και είναι στο χέρι μας αντί να τα αφήσουμε να εντείνονται, να τα αξιοποιήσουμε προς όφελός μας.

Ποια είναι δύο απλά βήματα για να κάνουμε την αρχή;

2 εύκολες κινήσεις για να ηρεμήσετε άμεσα

Μελέτες δείχνουν ότι η επαναφορά της ηρεμίας σε μυαλό και σώμα ίσως δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο νομίζουμε. Για να τα καταφέρουμε, δοκιμάζουμε:

#1 Μασήστε τσίχλα

Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, μελέτη αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που μασούσαν τακτικά τσίχλα ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα στρες, ακόμα και θλίψης.

Άλλη ανασκόπηση οκτώ μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το μάσημα τσίχλας είναι ένας πολύ απλός, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος», όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι ερευνητές.

#2 Σιγοτραγουδήστε

Δοκιμάστε τη στιγμή του άγχους να μουρμουρίσετε έναν αγαπημένο σκοπό.

Σύμφωνα με μεγάλη ανασκόπηση, αυτή η κίνηση μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και να συμβάλλει επίσης στην ανακούφιση του στρες, με μικρότερες μελέτες να το επιβεβαιώνουν.

Γιατί αυτές οι κινήσεις μπορούν να μας χαλαρώσουν

Το χαμηλόφωνο τραγούδι και το μάσημα τσίχλας πυροδοτούν την ίδια φυσική απόκριση στο σώμα.

Ουσιαστικά είναι σαν να κάνουν μασάζ στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το μεγαλύτερο κρανιακό νεύρο στο σώμα μας που εκτείνεται από τον εγκέφαλο μέχρι το παχύ έντερο.

Η τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση και την πέψη.

Η βαθιά αναπνοή, η άσκηση και ένα ντους με κρύο νερό μπορούν να προκαλέσουν παρόμοιες αντιδράσεις.

Εάν λοιπόν νιώθετε άγχος, μπορείτε να δοκιμάσετε να εστιάσετε στην τόνωση του πνευμονογαστρικού σας νεύρου για να ηρεμήσετε.

Δεν χάνετε τίποτα λοιπόν, να δοκιμάσετε όποιο τρόπο σας αρέσει αν δεν θέλετε το άγχος να βάλει φρένο στα εορταστικά σας σχέδια…

Τι άλλο είναι σημαντικό να κάνετε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές σας

Ξεκουραστείτε! Ο ποιοτικός ύπνος φροντίζει τον εγκέφαλο, ενισχύει την καλή διάθεση και είναι λιγότερο πιθανό να αγχώνεστε.

Για να κοιμάστε καλύτερα, δοκιμάστε να πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα αλλά και να ξυπνάτε την ίδια.

Διατηρήστε το δωμάτιό σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο και αφήστε εκτός συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως, όπως το κινητό ή το tablet, που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας.

*Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικό καθώς το έντονο στρες ενέχει κινδύνους για την υγεία.