Αισθάνεστε ποτέ ότι η εργασία σας έχει πάρει τα ηνία της ζωής σας και δεν ξέρετε πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο;

Αν απαντήσετε «ναι» στις παρακάτω ερωτήσεις, ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τις προτεραιότητές σας και να αρχίσετε να θέτετε όρια στη δουλειά για να προφυλάξετε την ευημερία σας:

  • Αισθάνεστε ότι οι απαιτήσεις του εργασιακού σας ρόλου και οι προσωπικές σας υποχρεώσεις έρχονται συνεχώς σε σύγκρουση;
  • Δεν προλαβαίνετε να τηρείτε τις προθεσμίες στη δουλειά σας αν δεν κάνετε υπερωρίες;
  • Δεν κοιμάστε αρκετά τη νύχτα και δεν έχετε χρόνο να ακολουθήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή;
  • Το βράδυ της Κυριακής «τρέμετε» τον ερχομό της Δευτέρας;
  • Δεν έχετε χρόνο για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τα χόμπι σας;
  • Νιώθετε ότι δεν περνάτε αρκετό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας;
  • Ανησυχείτε συνεχώς για τη δουλειά σας όταν δεν είστε στη δουλειά;
  • Αισθάνεστε ότι ολόκληρη η ταυτότητά σας εξαρτάται από τη δουλειά σας;
  • Δεν παίρνετε άδεια όταν τη χρειάζεστε για να μη μένετε πίσω στη δουλειά;

Ποιο είναι, λοιπόν, το επόμενο βήμα, όταν η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής σας είναι υπό κατάρρευση; Ήρθε η ώρα να κάνετε ένα βήμα πίσω, να καταλάβετε τι πάει λάθος και να καταστρώσετε ένα σχέδιο για να το διορθώσετε.

Η υγεία σας κυριολεκτικά εξαρτάται από αυτό.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας και ψυχικές παθήσεις.

Δημιουργήστε ένα πλάνο

Εάν αισθάνεστε εντονότερη από την συνηθισμένη κούραση, ίσως να θέλετε να ρίξετε μια ματιά στις συνήθειες που ενδεχομένως συμβάλλουν στην κόπωση σας.

Ίσως να αισθάνεστε αρκετά κουρασμένοι και να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας και να δείτε σειρές.

Ίσως αφιερώνετε περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσετε, τελικά ξαπλώνετε πιο αργά αλλά πάλι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.

Τα θρεπτικά γεύματα, ο καλύτερος ύπνος και η σωματική δραστηριότητα είναι το «κλειδί» για τη μείωση της κόπωσης και την πρόληψη της εξάντλησης.

Αφήστε τη δουλειά στη δουλειά

Εάν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια εργασία την επόμενη ημέρα αντί να τη «φέρετε» μαζί σας στο σπίτι, για να περάσετε λίγο παραπάνω χρόνο με τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μην αμελήσετε να το κάνετε.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε την επιλογή να πείτε «όχι»

Αν το «ναι» είναι η απάντηση σε όλα όσα σας ζητούν, τότε μάλλον θα πρέπει να αναδιαμορφώσετε τα όριά σας.

Αν και η πρόθεσή σας είναι καλή, μιας και θέλετε να βοηθήσετε οποιονδήποτε σας το ζητήσει, η καθημερινότητά σας μπορεί να γίνει πολύ πιο δύσκολη από ό,τι περιμένετε με την ανάληψη ολοένα και περισσότερων ευθυνών.

Για να καταφέρετε να διαχειριστείτε όλα όσα πρέπει να γίνουν αλλά και για να είστε κι εσείς χαρούμενοι ξεκινήστε να λέτε μερικά «όχι».