Ξεκινήσατε γυμναστική πριν λίγο καιρό, κι ενώ έχετε παρατηρήσει κάποια πρόοδο στη φυσική σας κατάσταση, δεν βλέπετε τα επιθυμητά αποτελέσματα και στο αδυνάτισμα

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεσθε απογοητευμένοι ή ανήσυχοι. Δεν είστε μόνοι.

Όλοι θέλουμε να δούμε τους κόπους μας να ανταμείβονται, αλλά μην αφήσετε αυτά τα συναισθήματα να σας οδηγήσουν στην παραίτηση, πριν δώσετε, τουλάχιστον, στο πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθείτε την ευκαιρία να «δουλέψει».

Πώς θα καταλάβετε αν η προπόνησή σας λειτουργεί όταν δεν πέφτει το νούμερο στη ζυγαριά; Αισθάνεστε πιο ενεργητικοί, κοιμάστε καλύτερα, τα ρούχα σας εφαρμόζουν καλύτερα, έχετε ανεβασμένη διάθεση και είστε λιγότερο αγχωμένοι.

Γιατί, λοιπόν, δεν χάνετε βάρος αφού η ρουτίνα άσκησης αποδίδει;

Δείτε 10 συνήθειες που μπορεί να μην είχατε αντιληφθεί ότι σας εμποδίζουν από το να πετύχετε το στόχο σας:

1. Δεν πιέζετε τον εαυτό σας αρκετά

Αν γυμνάζεστε τακτικά αλλά δεν πιέζετε τον εαυτό σας αρκετά, αυτό μπορεί να σας εμποδίσει να δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε.

Επίσης, αν κάνετε μόνο το ίδιο είδος προπόνησης ξανά και ξανά, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να δείτε το σώμα σας να αλλάζει. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας συνηθίζει να κάνει το ίδιο είδος άσκησης και γίνεται πιο εύκολο.

2. Πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας

Κι όμως, η υπερβολική άσκηση μπορεί να σας εμποδίσει να χάσετε βάρος. Για παράδειγμα, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο και να κινείστε λιγότερο όταν δεν γυμνάζεστε, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας καίει το λίπος.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε ημέρες αποκατάστασης ή ξεκούρασης, όπου κάνετε λιγότερο έντονες δραστηριότητες.

Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να πάρει χρόνο – και είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε το βάρος σας μετά αν αυτή επιτυγχάνεται με αργό και σταθερό τρόπο.

3. Δεν κοιμάστε αρκετά

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα επίπεδα γκρελίνης και λεπτίνης, αυξάνοντας την πείνα και όρεξη. Αυτό καθιστά πιο πιθανή την υπερκατανάλωση τροφής, ιδίως εφόσον ο περισσότερος χρόνος που περνάτε ξύπνιοι σημαίνει ότι έχετε και περισσότερες ευκαιρίες για να φάτε.

Επιπλέον, ο ύπνος είναι απαραίτητος για να εκτελεί το σώμα βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σας βοηθούν να χάσετε βάρος.

4. Δεν τρώτε σωστά

Αν δεν τρώτε τις σωστές τροφές σημαίνει ότι δεν θα χάσετε τόσο βάρος όσο γρήγορα θα θέλατε ακόμα και αν γυμνάζεστε, καθώς η διατροφή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απώλεια βάρους από ό,τι η άσκηση, υπογραμμίζει η Κλινική Mayo.

5. Είστε αγχωμένοι

Το άγχος μπορεί να «σαμποτάρει» την απώλεια βάρους, επειδή η κορτιζόλη – η ορμόνη του στρες – ευθύνεται για τη διατήρηση του λίπους, κυρίως γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να εξαντλήσουν το νευρικό σας σύστημα και να εμποδίσουν το σώμα σας να κάνει βασικές λειτουργίες, όπως η πέψη της τροφής και η καύση του λίπους.

6. Είστε αφυδατωμένοι

Σκεφτείτε το σώμα σας σαν ένα σφουγγάρι – αν έχει στεγνώσει και ζαρώσει στην άκρη του νεροχύτη, δεν μπορείτε να το στύψετε.

Γι’ αυτό θέλετε το σώμα σας να έχει αρκετό νερό για να απαλλαγεί από τυχόν τοξίνες.

7. Τρώτε πολύ λίγο

Όταν το σώμα σας αναρωτιέται πότε θα τραφεί, μπορεί να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά και να μην τα κάψει επειδή φοβάται ότι θα πεινάσει.

Τρέφοντας το σώμα σας συχνά και με το σωστό είδος θρεπτικών συστατικών, το σώμα σας μπορεί να μπει σε ένα ρυθμό και δεν θα συγκρατεί το περιττό λίπος από το φόβο ότι δεν θα πάρει αρκετά «καύσιμα».

8. Τρώτε πάρα πολύ

Συχνά τρώμε επειδή βαριόμαστε, είμαστε αγχωμένοι, κουρασμένοι, διψάμε ή απλώς επειδή παίζει η αγαπημένη μας εκπομπή στην τηλεόραση. Γι’ αυτό το φαγητό πρέπει να σκεφτόμαστε το φαγητό ως καύσιμο και όχι ως ψυχαγωγία.

9. Κάθεστε για πολλές ώρες συνεχόμενα

Αν μετά τα 45 λεπτά γυμναστικής κάθεστε για τέσσερις έως οκτώ ώρες συνεχόμενα, ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδυνθεί και η κυκλοφορία μπορεί να μειωθεί. Ως αποτέλεσμα, η καύση θερμίδων θα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

10. Περνάτε πολύ χρόνο με άτομα που δεν έχουν υγιεινές συνήθειες

Οι άνθρωποι που νοιάζονται για εσάς πιθανότατα θέλουν να είστε υγιείς και ευτυχισμένοι, αλλά αν δεν έχουν οι ίδιοι υγιεινές συνήθειες, ίσως δεν ξέρουν πώς να σας υποστηρίξουν.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Health Communication ότι τα άτομα που είχαν χάσει επιτυχώς βάρος αντιμετώπιζαν συχνά προκλήσεις με τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους τους και κατέληγαν να ξαναπαίρνουν κιλά.