Τι δώρα θα σας χαρίσουν οι διατάσεις φέτος την Πρωτοχρονιά αλλά και κάθε πρωί;

  • Μυϊκή χαλάρωση.
  • Ανακούφιση του πόνου στη μέση.
  • Καλύτερη ροή οξυγόνου και πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών.
  • Μείωση του άγχους.
  • Καλύτερη στάση σώματος.
  • Επιβράδυνση του εκφυλισμού των αρθρώσεων.
  • Εξάλειψη του πόνου που προκαλείται από το στρες των μυών.
  • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Μείωση του κινδύνου τραυματισμών.

Οι πρωινές διατάσεις είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε το 2024, καθώς ο χρόνος που περνάτε καθισμένοι στη δουλειά και ξαπλωμένοι όσο κοιμάστε, μπορεί να οδηγήσει σε σφιχτούς μυς το επόμενο πρωί.

Διάταση αυχένα

Στην περιοχή του αυχένα και του λαιμού τείνει να συσσωρεύεται το άγχος και η ένταση, οπότε βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε τη μέρα σας απαλλαγμένοι από αυτό το βάρος.

Με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι σας, μετακινήστε το αυτί σας ήπια προς τα κάτω προς τον ώμο σας. Κρατήστε το τέντωμα για δύο δευτερόλεπτα, επιστρέψτε στην ουδέτερη θέση και επαναλάβετε 10 φορές ανά πλευρά.

Κάμψη μέσης και επέκταση

Ξεκινήστε με τα χέρια και τα γόνατα στο πάτωμα (στάση σκύλου). Τα χέρια σας πρέπει να είναι ακριβώς κάτω από τους ώμους σας και ίσια.

Ανεβάστε προς τα πάνω κεφάλι και λεκάνη και αφήστε την μέση σας να «πέσει» λίγο σχηματίζοντας με το σώμα σας ένα «U». Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα.

«Μαζέψτε» κεφάλι και λεκάνη και ανασηκώστε τη σπονδυλική στήλη σχηματίζοντας με το σώμα σας ένα ανάποδο «U». Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα.

Τέλος, καθίστε τους γλουτούς σας όσο πιο κοντά γίνεται στις φτέρνες σας. Τα χέρια σας πρέπει να είναι τεντωμένα ευθεία μπροστά. Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα.

Επιστρέψτε αργά στην αρχική σας θέση.

Standing quad stretch

Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Μετατοπίστε το βάρος στο ένα πόδι και λυγίστε το άλλο γόνατο φέρνοντας το πόδι σας προς τους γλουτούς και κρατώντας το με το ίδιο χέρι.

Μείνετε για 10 δευτερόλεπτα και μετά αλλάξτε πόδι.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ισορροπίας, στηριχτείτε σε μια καρέκλα ή έναν τοίχο με το ελεύθερο χέρι σας.

Με αυτή τη διάταση τεντώνετε τους τετρακέφαλους και λυγίζετε το γόνατο ξεκουράζοντάς το από τη θέση επέκτασης που σχετίζεται με την ορθοστασία.

«The World’s Greatest Stretch»

Αυτή η άσκηση είναι εξαιρετική για να κάνετε την περιστροφή του κορμού, καθώς και να αυξήσετε το εύρος κίνησης του ισχίου, που τείνει να μειώνεται όσο περισσότερες ώρες περνάμε καθισμένοι.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ανακούφιση από το φούσκωμα, η διάταση αυτή συμβάλλει στην απελευθέρωση της έντασης στη πλάτη, την μέση αλλά και τα ισχία, που συνδέονται με το κάτω μέρος της μέσης σας.

Για να εκτελέσετε αυτήν την διάταση, ξεκινήστε με μια βαθιά προβολή με το δεξί σας πόδι προς τα πίσω και το δεξί σας γόνατο σε έκταση. Θα θελήσετε επίσης να τοποθετήσετε τα χέρια σας στο πάτωμα.

Στη συνέχεια, σηκώστε το αριστερό σας χέρι και αφήστε το δεξί στο πάτωμα για να στηριχθείτε.

Μείνετε σε αυτή τη θέση για τρία δευτερόλεπτα πριν να φέρετε το αριστερό σας χέρι δίπλα από το δεξί, κάνοντας μια κάμψη. Επαναλάβετε αυτήν την πλήρη κίνηση τρεις φορές πριν αλλάξετε πλευρά.