Με τι ξυπνάμε οι περισσότεροι χειμώνα- καλοκαίρι; Μα φυσικά με το καθημερινό μας καφεδάκι. Κι ενώ η κατάποση του πρωινού καφέ αποτελεί ρουτίνα για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, λίγοι γνωρίζουν πως εκτός από ενέργεια και συγκέντρωση, μπορεί να μας χαρίσει και «γερή» καρδιά.

Πώς ακριβώς μας ωφελεί και σε ποια ποσότητα;

3 τρόποι που ο καφές προστατεύει την καρδιά μας

Ο καφές:

#1 Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Η κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Journal of Preventative Cardiology».

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει μια συσχέτιση μεταξύ του καφέ και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με παλαιότερη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο «Circulation: Heart Failure»‌, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έπιναν καφέ, εκείνοι που έπιναν 1 φλιτζάνι την ημέρα είχαν από 5 έως 12% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ εκείνοι που έπιναν 2 φλιτζάνια είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο.

#2 Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Η φλεγμονή μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα.

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Αν λοιπόν σας αρέσει η γεύση του καφέ, έχετε προσθέσει ήδη χωρίς να το γνωρίζετε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας που κάνουν καλό στην καρδιά.

#3 Μπορεί να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό

Μερικές γουλιές καφέ σε καθημερινή βάση μπορούν να επηρεάσουν θετικά το μεταβολισμό μας και να παίξουν ρόλο στην απώλεια λίπους, συμβάλλοντας τελικά στην καλύτερη υγεία της καρδιάς, όπως αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Physiology».

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σωματική απόδοση, σύμφωνα με παλαιότερη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο «‌International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism»‌.

Αν δεν νιώθουμε σωματική κόπωση, είναι πιο πιθανό να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι. Και ως γνωστόν, η τακτική μέτρια σωματική δραστηριότητα ωφελεί σημαντικά την υγεία της καρδιάς.

Δεν πρέπει όμως να το παρακάνουμε

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αϋπνία και άγχος.

Αν και η επίδραση του καφέ διαφέρει από άτομο σε άτομο, φαίνεται πως μια κατανάλωση με μέτρο, 2 έως 3 φλιτζάνια την ημέρα, μπορούν να προσφέρουν, όπως είπαμε, τα βέλτιστα οφέλη για την καρδιά.

Εάν βέβαια έχετε μια υπάρχουσα καρδιακή πάθηση, θα πρέπει απαραίτητα να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας.

Φτιάχνοντας τον καφέ μας ώστε να είναι υγιεινός

Ο τρόπος που φτιάχνετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάσει τα οφέλη του για την υγεία.

Ιδανικά, μην προσθέτετε ζάχαρη ή άλλα συστατικά που είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά.

*Θυμηθείτε

Ο καφές από μόνος του δεν μπορεί φυσικά να κάνει θαύματα για την καρδιά.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε συνολικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και λιγότερο στρες.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείπετε τους τακτικούς ελέγχους υγείας για να είστε πάντα βέβαιοι πως η καρδιά σας λειτουργεί ρολόι…