Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Preventive Cardiology», η ντομάτα που αποτελεί τον πρωταγωνιστή της μεσογειακής διατροφής παίζει ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πώς να την καταναλώνουμε για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη;

Η κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης

Περισσότεροι από 7.000 Ισπανοί ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και τις διατροφικές τους συνήθειες που περιελάμβαναν την κατανάλωση ντομάτας είτε σε σαλάτα είτε ως σάλτσα στο φαγητό.

Η κατανάλωση των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε σε τέσσερις ομάδες με βάση το μέγεθος της μερίδας τους:

  • Χαμηλή
  • Μέτρια
  • Αρκετή
  • Υψηλή

Η μελέτη έδειξε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ντομάτας και του κινδύνου υπέρτασης. Παρατηρήθηκε ότι η υψηλή κατανάλωση ντομάτας μείωσε τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 36% ενώ ακόμα και η μέτρια κατανάλωση φάνηκε να έχει θετική επίδραση.

Λιγότερο σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση παρατηρήθηκαν σε εκείνους τους συμμετέχοντες με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση με τους συγγραφείς της μελέτης να υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα άτομα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με άλλα θέματα υγείας, γεγονός που καθιστά την όποια αλλαγή πιο δύσκολη.

Ντομάτα για «γερή» καρδιά

Οι ντομάτες είναι ένα συνιστώμενο τρόφιμο από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) για τη μείωση της υπέρτασης, κυρίως επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δεδομένων που υποδηλώνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καλίου οδηγεί σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Η σύσταση για μείωση του νατρίου και αύξηση του καλίου στη διατροφή μας για τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης δεν είναι λοιπόν τυχαία συνήθης.

Οι ντομάτες είναι επίσης καλή πηγή λυκοπενίου. Το λυκοπένιο είναι ένα συστατικό που έχει μια σειρά από οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, αντιαθηρογόνων και αντιαιμοπεταλιακών του επιδράσεων.

Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίδουν και στο λυκοπένιο σημαντικές αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Μια ντομάτα την ημέρα δεν θα κάνει από μόνη της τον γιατρό πέρα…

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ένα διατροφικό μοτίβο με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε τις ντομάτες ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, συν όσπρια και «καλά» λιπαρά, ακολουθώντας την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Η άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντική για τη «θωράκιση» της υγείας της καρδιάς.

Άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο που αποτελούν μέρος μιας υγιεινής, αντιυπερτασικής διατροφής είναι:

  • Το αβοκάντο
  • Το γιαούρτι
  • Οι μπανάνες
  • Τα πορτοκάλια
  • Το σπανάκι
  • Οι σταφίδες
  • Ο τόνος
  • Τα παντζάρια

*Η υπερβολική κατανάλωση καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για άτομα με νεφρικές διαταραχές, οι οποίες συχνά εμφανίζονται σε εκείνους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Προτού αυξήσετε την ποσότητα καλίου που καταναλώνετε καθημερινά φροντίστε απαραιτήτως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.