Δεν χρειάζεται να είστε μαραθωνοδρόμος για να αποκομίσετε τα οφέλη του τρεξίματος για την υγεία. Μελέτες έχουν αποκαλύψει πως το τρέξιμο μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία, ακόμα κι αν επιλέξουμε να το ενσωματώσουμε στην προπονητική μας ρουτίνα μία φορά την εβδομάδα. Κι ενώ μπορεί να τρέχετε για πιο γερή καρδιά, για να χτίσετε μυς, για μεγαλύτερη αντοχή ή και για να κάψετε τις έξτρα θερμίδες που σας παιδεύουν μετά τις γιορτές, τα κέρδη να είστε βέβαιοι πως υπερβαίνουν όλα αυτά.
Διότι το μυαλό αποδεδειγμένα χρειάζεται το τρέξιμο τόσο όσο και το σώμα μας.
Να, λοιπόν, πέντε «άλλοι» λόγοι για να ξεκινήσετε:

#1 Για διάθεση στα ύψη

Ξεκινώντας το τρέξιμό σας, το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της «ευτυχίας» που χαρίζουν ενέργεια και αισιοδοξία. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το τρέξιμο ενθαρρύνει επίσης τη ροή της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει ουσιαστικό ρόλο στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, ενισχύοντας τα συναισθήματα ευχαρίστησης που νιώθουμε εκτελώντας δραστηριότητες επιβράβευσης.

#2 Για αυξημένη γνωστική λειτουργία

Το τρέξιμο βοηθά στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ιδιαίτερα στην περιοχή του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση μακροπρόθεσμων αναμνήσεων, την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων. Για την ακρίβεια, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι μπορεί να διευρύνει το μέγεθος του ιππόκαμπου κατά 2%, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας  μεγαλώνοντας.

#3 Για λιγότερο άγχος

Το άγχος μας χτυπά δυστυχώς τακτικά την πόρτα με τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, των ορμονών του στρες, να παίρνουν εύκολα το πάνω χέρι ακόμα και σε απλές καθημερινές καταστάσεις. Tο τρέξιμο έχει αποδειχθεί πως βοηθά στη μείωση των εν λόγω ορμονών, χαρίζοντάς μας ανακούφιση και ηρεμία, από την πρώτη στιγμή μάλιστα που θα δέσουμε τα κορδόνια μας και θα βγούμε έξω…

#4 Για πιο ποιοτικό ύπνο

Αν τρέχετε, ήδη θα το έχετε αισθανθεί. Ο ύπνος είναι αλλιώς τη νύχτα, ειδικά αν ξεκινήσατε τη μέρα σας δυναμικά. Η τακτική αερόβια άσκηση όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αϋπνίας, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern, αλλά και να σπάσει τον φαύλο κύκλο κόπωσης και άγχους που αυτή μπορεί να έχει ως συνέπεια. Ο λόγος που κοιμόμαστε καλύτερα είναι ότι το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες τόσο κατά τη διάρκεια που τρέχουμε όσο και μετά, οι οποίες βοηθούν στην πλήρη χαλάρωση και προάγουν τον βαθύ ύπνο.

#5 Για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Οσοι τρέχουν τακτικά φαίνεται να έχουν υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται όταν τρέχουμε και βοηθούν σώμα και μυαλό να βρίσκονται σε αρμονία μπορούν να προσφέρουν επίσης μια αίσθηση θάρρους και ολοκλήρωσης που εκτείνονται σε όλους τους τομείς της ζωής μας.